S-a aprobat prin ordonanta de urgenta modalitatea in care unitatile administrativ teritoriale pot intra in procedura de criza financiara sau de insolventa.
In principal se stabileste procedura prin care pasivul unitatilor administrativ teritoriale urmeaza sa fie acoperit in doua situatii distincte: criza financiara sau insolventa. Ordonanta defineste atat notiunea de criza financiara cat si pe cea de insolventa si stabileste proceduri specifice de acoperire a pasivului unitatii administrativ teritoriale. Remarcam faptul ca actul normativ reglementeaza criza financiara ca pe o procedura administrativa organizata si condusa de ordonantorul principal de credite.
Procedura de insolventa este organizata si se desfasoara sub conducerea judecatorului sindic delegat de catre tribunalul local. Spre deosebire de procedura insolventei si a falimentului agentilor economici, in cazul unitatilor administrativ teritoriale nu exista posibilitatea falimentului si lichidarii acestora, starea de insolventa incetand in momentul in care nu mai exista conditiile de intrare in stare de insolventa.
Asadar, avem un act normativ care urmareste doar redresarea unitatilor administrativ teritoriale, indepartand destul de mult pericolul executarilor silite din partea creditorilor, executari silite venite in "avalansa".
Ptarctic, Statul pune la adapost averea proprie administrata de unitatile administrativ tertoriale generand astfel posibilitatea achitarii debitelor restante catre creditorii agenti economici/salariati intr-o perioada de timp mai lunga. Sursa: rolegalnews.ro