Dorohoi News Logo

Metodă inventivă a șoferilor de a scăpa de 90 la sută din amenda primită pentru lipsa rovinietei

amenda_rovinieta

O parte dintre şoferii prinşi fără rovinietă au găsit o metodă inventivă de a scăpă de 90% din cuantumul amenzii pe care o datorează statului. Mai exact, ei au ales să plătească doar 10%, respectiv suma care ajunge la Fisc, în timp ce 90%, suma care ar trebui să ajungă la bugetul companiei de drumuri şi autostrăzi, a rămas neachitată.

„Conform prevederilor legale în vigoare, sumele provenite din amenzile aplicate de personalul Inspectoratului de Stat pentru Controlul Transporturilor Rutiere şi de către personalul CNADNR pentru circulaţia fără rovinietă valabilă constituie venit în proporţie de 90% în contul CNADNR şi în proporţie de 10% la Bugetul de Stat", au explicat reprezentanţii CNADNR pentru Ştirile ProTV. Amenzile primite pentru circulaţia fără rovinietă valabilă sunt achitate, conform procedurilor legale în vigoare, în două conturi distincte. CNADNR nu are însă cum să-i sancţioneze pe şoferii care nu-şi plătesc amenzile, spre deosebire de Fisc care poate să pună poprire pe cont. Autorităţile intenţionează să schimbe acest lucru, iar pe viitor amenda ar putea fi încasată integral de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). „În aceste condiţii, achitarea defalcată a amenzii pentru circulaţia fără rovinietă valabilă constituie o obligaţie legală şi nu o preferinţă a contravenientului", au mai precizat reprezentanţii companiei de drumuri.

CNADNR a emis în anul 2012 circa 457.000 de procese verbale de constatare a unor astfel de contravenţii.

Cuantumul de 90% din amenzile aferente acestor procese verbale se ridică la suma de 102,5 milioane de lei, din care CNADNR a încasat 27,7 milioane de lei. Diferenţa este reprezentată de amenzi achitate în termen de 48 de ore, caz în care se poate achita numai jumătate din sumă, precum şi de procesele verbale contestate în instanţă şi aflate pe rol şi cele anulate, au arătat reprezentanţii CNADNR.

CNADNR va instala alte 63 de camere video pentru verificarea rovinietelor

În prezent, în România există 11 sisteme de camere video fixe pentru verificarea existenţei şi valabilităţii rovinietei.

„În vederea extinderii în anul 2013 a capacităţii de control a Sistemului Informatic de Emitere, Gestiune, Monitorizare şi Control al Rovinietei - SIEGMCR, în baza unui contract încheiat în 2012 în valoare de circa 36 mil lei fără TVA. CNADNR urmează să instaleze pe sectoarele de drumuri naţionale din România un număr suplimentar de 63 sisteme de camere video fixe (din care 56 pe drumuri naţionale cu 1 bandă pe sens şi 7 pe drumuri naţionale cu 2 benzi pe sens)", au arătat reprezentanţii companiei.

Repartiţia celor 63 de sisteme de camere video fixe pe drumurile de interes naţional va fi următoarea:
·    5 sisteme pe DN1
·    4 sisteme de DN 15
·    câte 3 sisteme pe DN2, DN 6 şi DN 11
·    câte 2 sisteme pe DN 2B, DN 12, DN 24, DN 66, DN 73 şi A3
·    câte un sistem pe alte 33 de drumuri naţionale distincte.

„Precizăm că CNADNR SA nu a stabilit, ca fiind definitiv, amplasamentul tuturor acestor puncte fixe de control. Amplasamentul exact al acestora va fi stabilit în funcţie de valorile traficului rutier care va fi înregistrat la un moment cât mai apropiat de data de instalare", au mai arătat reprezentanţii companiei de drumuri. Sursa: gandul.info


DorohoiNews.ro
national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web