Fenomenul adus de Perseide, ploaia de stele, revine si in acest an, ea putand fi vazuta pe cer in noptile de 11 si 12 august. Potrivit Organizatiei International Meteor se asteapta ca in orele de varf sa poata fi observate 100 de stele cazatoare intr-o ora.
Pamantul va trece prin dreptul celui mai mare flux de stele cazatoare timp de cateva ore, punctul culminant fiind prevazut in jurul orei 19:00 GMT din data de 12 august (+3 ore, ora Bucurestiului - n.red.) potrivit Sky and Telescope.
Aceasta inseamna ca maximul curentului de meteoriti va fi vazut in primele ore din 12 si 13 august in America de Nord si Europa.
Aceste stele cazatoare sunt de fapt niste ramasite provenite de la cometa 109P/Swift-Tuttle. Darele de foc care intra in atmosfera superioara a Pamantului ating viteze de pana la 60 de kilometri pe secunda. Particulele uriase de gaz incandescent sunt denumite si "mingi de foc".
„Cometa Swift-Tuttle are un nucleu urias, de aproximativ 26 de kilometri in diametru. Datorita dimensiunii ei imense apar numerosi de meteoriti, iar multi dintre acestia sunt suficient de mari pentru a se crea aceste mingi de foc", a spus William Cooke de la Centrul Marshall Space Flight al NASA.
Cu ocazia Perseidelor, se asteapta sa apara aproximativ cate o stea cazatoare la fiecare minut, in conditii bune de vizibilitate. sursa: ziare.com