Dorohoi News Logo

Unde sunt banii pe care cetățenii europeni i-au dat pentru romi?

imprumut fmi

Numeroși deputați au susținut Comisia Europeană care a anunțat o posibilă procedură împotriva Franței pentru neaplicarea dreptului comunitar privind libera circulație a persoanelor. Ei doresc de asemenea clarificarea situației în alte state membre, ca și în ceea ce privește o posibilă discriminare a guvernului de la Paris față de romi.
   Reuniunea extraordinară comună a comisiilor pentru Libertăți civile, justiție și afaceri interne și pentru Ocuparea forței de muncă și afaceri sociale a avut loc la puțin timp după ce Comisia Europeană a anunțat o acțiune împotriva Franței pentru transpunere defectuoasă a dispozițiilor dreptului european privind libera circulație.
    La dezbatere au participat comisarii Viviane Reding, Cecilia Malmström și László Andor. Parlamentul European a fost prima instituție care a adoptat, la începutul lunii septembrie, o rezoluție prin care solicita Comisiei să analizeze posibile  încălcări ale dreptului european după evenimentele din această vară.
   Lívia Járóka (PPE, HU), raportoarea Parlamentului pentru problemele de incluziune a romilor, și-a arătat mulțumirea față de decizia executivului european: "sper că aceasta va pune capăt dezbaterii și va transmite un mesaj clar tuturor statelor membre pentru a le determina să acționeze (...); nu este numai o problemă franceză, ci privește dreptul la locuințe pentru o întreagă comunitate", a declarat ea.
    Véronique Mathieu (PPE, FR) a adresat o întrebare comisarului pentru justiție și drepturi fundamentale cu privire la lipsa de reacție a Comisiei față de transpunerea defectuoasă a legislației europene constatată în trecut în mai multe state membre, ținând cont că directiva este aplicabilă din 2006. Doamna Reding a răspuns că "avem acum Carta drepturilor fundamentale, care îi conferă o altă dimensiune, și trebuie să aplicăm toleranță zero față de netranspunerea directivelor"
   "Comisia a menționat și alte cazuri decât Franța", a reamintit Timothy Kirkhope (ECR, UK). "Putem să avem lista ?", a întrebat acesta. Comisarul a anunțat că serviciile Comisiei vor analiza "toate cazurile de netranspunere a directivei" în celelalte state membre, dar că acest lucru presupune "o analiză de la caz la caz și o bază juridică solidă înainte de a le chema în fața tribunalelor".
   "Eu cred că este ridicolă comunicarea Comisiei", a declarat Sonia Alfano (ALDE, IT). "Comisia dă dovadă de "o slăbiciune dezastruoasă" și ar trebui să accelereze procedura de infracțiune împotriva Franței. În plus, "guvernul italian face de ani de zile acțiunile pe care le denunțăm acum", a adăugat deputata europeană.
    "Să vorbim de Franța, unde a existat o circulară care îi viza în mod explicit pe romi. Ce se întâmplă cu legislația europeană anti-discriminare?", a întrebat acesta. O preocupare pe care o împărtășesc și Hélène Flautre (Verts/ALE, FR) și Rui Tavares (GUE/NGL). Marie-Christine Vergiat (GUE/NGL, FR) a arătat că expulzările au continuat pe baza unor documente administrative care ar putea de asemenea să constituie o încălcare a dreptului european.
    "Cazul nu este închis", a răspuns Viviane Reding, care a explicat că serviciile Comisiei continuă să analizeze această problemă și au cerut informații suplimentare autorităților franceze. "Mi-am arătat profunda dezamăgire cu privire la circulara din 5 august. Ea a fost modificată pe 13 septembrie. Ce s-a întâmplat până atunci și ce se întâmplă acum?" a întrebat doamna comisar, înainte de a adăuga: "trebuie să analizăm copiile ordinelor de expulzare pentru a înțelege în mod clar ceea ce s-a întâmplat. Ne trebuie cifrele, toate cifrele, pentru a putea să continuăm analiza".
   "Fondurile structurale pot  îmbunătăți situația romilor". Comisa Europeană a creat un Task Force pentru romi, care trebuie să precizeze modul în care fondurile europene au fost utilizate până în prezent. Aceasta va fi disponibilă înainte de sfârșitul anului", a declarat comisarul László Andor.
 
   Doamna Reding declarase că fondurile europene ar fi putut fi utilizate într-un mod mai incisiv. "Poate că nu a fost cazul și poate că ar trebui efectuate controale mai severe", a declarat Salvatore Iacolino (PPE, IT). "Multe state membre pot face mai mult" în acest domeniu, "începând cu Bulgaria și Romania", a adăugat el. : "Unde sunt banii pe care cetățenii europeni i-au dat pentru această populație?", a întrebat Mario Borghezio (EFD, IT).
   Necesitatea examinării utilizării fondurilor europene este o preocupare pe care o împărtășește și domnul Csaba Öry (PPE, HU), pentru care "integrarea socială a romilor trebuie să se concentreze pe problemele legate de școlarizare, educație și ocuparea forței de muncă"
    "Ceea ce este frapant este angajamentul Comisiei Europene față de valorile UE, iar Carta drepturilor fundamentale schimbă cu adevărat situația", a subliniat Pervenche Bérès (S&D, FR), președinta Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale. "Vom acorda atenție luptei împotriva sărăciei în cadrul reformei fondurilor structurale și în special al Fondului Social European (FSE).

 

national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web