Dorohoi News Logo

Proiect de lege pentru un control strict al jurnalistilor

presa stop

Liberalul Ioan Ghise a depus in Senat o initiativa legislativa controversata, denumita "Legea jurnalistului". Potrivit acesteia, ziaristii trebuie sa aiba "carte de jurnalist", sa activeze in cabinete jurnalistice, sa fie atestati o data la trei ani si, culmea, sa fie examinati psihologic.
   Propunerea lui Ghise presupune ca jurnalistii sa poata fi pedepsiti pentru “delict de presa”, si anume acesta poate fi tras la raspundere din cauza unui delict de presa cel ale carui fapte indeplinesc simultam conditiile: constituie o culpa sau greseala prin omisiune sau actiune, constituie cauza prejudiciului a carui reparare se cere, au cauzat o dauna morala sau materiala, sunt ilicite, pot fi imputate autorului.
   Ombusman-ul ar urma sa fie organul de supraveghere si sanctionare a delictelor de presa. Acest organ ar urma sa aiba puterea de a “suspenda din functia de jurnalist” in cazul savarsirii unor infractiuni penale.
Potrivit liberalului, jurnalisti vor putea fi doar cei care realizeaza productii jurnalistice si poseda "Cartea de jurnalist".
   Potrivit legii, produsele jurnalistice sunt stirile, opiniile, calupurile de stiri, interviurile, reportajele, anchetele, comentariile, editorialele, dezbaterile, caricaturile, toate avand regimul juridic prevazut de Legea drepturilor de autor, transmite MEDIAFAX.
   De asemenea, pentru a putea fi jurnalist, conform proiectului lui Ghise, ar fi necesara atestarea, o data la trei ani, a calitatii de jurnalist, examinarea psihologica anuala, precum si confirmarea aptitudinilor de jurnalist printr-o practica de cel putin doi ani. Cartea de jurnalist, care atesta calitatea de jurnalist, este eliberata de Colegiul National al jurnalistilor.
Potrivit lui Ghise, jurnalistii pot fi sanctionati disciplinar, in raport cu gravitatea faptelor, de la mustrare, avertisment, amenda de la doua la zece salarii medii pe economie, interdictia de a exercita profesia de la o luna la un an pana la excluderea din profesie.
    Astfel, introducerea spre publicare a unor produse jurnalistice care nu provin de la cabinete de jurnalisti se pedepseste cu amenda de pana la trei salarii medii pe tara. Introducerea, de catre editor sau patron, a unor produse jurnalistice care incalca normele deontologice se sanctioneaza cu amenda intre trei si sase salarii medii pe economie. Fapta autorului de a publica materiale care sunt de natura sa aduca atingere unui drept legitim al unei persoane se sanctioneaza cu amenda de la 6 la 12 salarii medii, iar fapta reprezentantului autoritatii publice care pune la dispozitia jurnalistilor date eronate se sanctioneaza cu amenda de la 6 la 12 salarii medii pe economie.
    Presedintele Clubului Roman de Presa, Indira Crasnea, sustine ca instituirea unor mecanisme de reglementare a presei in afara regulilor de autoreglementare trebuie decisa exclusiv in interiorul profesiei, prin consensul si in termenii stabiliti de asociatiile profesionale ale industriei mass-media, in urma consultarii cat mai cuprinzatoare a jurnalistilor si managerilor de presa.
    “Domnul Ghise ne stabileste institutii, sanctiuni, reguli. E un pic cam mult si un pic cam prea orgolios. Poate ca domnul deputat a fost animat de bune intentii. Are aceasta prezumtie. Ii recomand insa, cu simpatie, sa-si foloseasca capacitatea de legiferare in lupta parlamentara cu puterea, asa cum sade bine unui deputat al opozitiei si sa ne lase pe noi sa ne pansam durerile, daca le simtim”, a declarat Indira Crasnea.
Potrivit unui comunicat de presa al PNL, liberalii nu sustin propunerea senatorului Ghise.
    “Proiectul este o initiativa personala a domnului Ioan Ghise si nu reflecta punctul de vedere al PNL in acest domeniu.Partidul National Liberal nu va sustine nicio modificare legislativa referitoare la mass-media fara consultarea celor implicati in domeniu”, transmite PNL.


sursa: 9am.ro

 

national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web