Dorohoi News Logo

Parlamentul European - Sesiunea plenară de octombrie

steaguri

Puncte esenţiale ale sesiunii plenare: Bruxelles, 6-7 octombrie 2010
 

  •     10.10.10 - Ziua mondială împotriva pedepsei cu moartea
  •     A 20-a  aniversare a reunificării Germaniei
  •     Liberalizarea regimului vizelor pentru Albania și Bosnia-Herțegovina
  •     Proiecte UE pentru protecția biodiversității
  •     Moratoriu împotriva forajului marin la mare adâncime
  •     Ce politică regională pentru UE în 2013 ?
  •     Președintele Timorului de Est la Parlamentul European

                                                        
10.10.10 - Ziua mondială împotriva pedepsei cu moartea
Deputații vor marca cea de-a 8-a Zi Mondială a luptei împotriva pedepsei cu moartea prin votarea unei rezoluții. Parlamentul a condamnat în mod repetat aplicarea pedepsei cu moartea și a solicitat un moratoriu internațional necondiționat privind execuțiile.
   Potrivit Amnesty International, în 2009, 18 state au efectuat execuții, cel puțin 714 persoane murind în urma unor astfel de proceduri. Aceste statistici nu inclus totuși miile de execuții presupuse a fi avut loc în China. Printre țările cu un număr mare de execuții, în afară de China, sunt Iran, Irak, Arabia Saudită, USA și Yemen.
 
A 20-a  aniversare a reunificării Germaniei
Joi 7 octombrie, la orele 12.00, Parlamentul European se reunește în ședință solemnă pentru a marca cea de-a 20-a aniversare a reunificării Germaniei, care a avut loc pe 3 octombrie 1990. Președintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, îi va prezenta pe oaspeții care vor lua cuvântul: Lothar de Maizière, singurul prim-ministru care a fost vreodată ales în mod democratic în Germania de Est și Jacques Delors, fost președinte al Comisiei Europene.
 
Liberalizarea regimului vizelor pentru Albania și Bosnia-Herțegovina
Cetățenii statelor Bosnia-Herțegovina și Albania vor fi exceptați de la obligațiile privind viza pentru UE până la sfârșitul acestui an, dacă Parlamentul va aproba recomandările Comisiei pentru libertăți civile. Comisia Europeană a precizat în luna mai 2010 că cele două țări îndeplinesc toate criteriile de securitate și a recomandat liberalizarea sistemului de vize pentru cetățenii acestora.
 
Proiecte UE pentru protecția biodiversității
Stoparea pierderii biodiversității și mijloacele pe care le poate folosi UE pentru a preveni pierderea a mii de specii de plante  și animale vor constitui una din dezbaterile esențiale de pe agenda Parlamentului de miercuri, 6 octombrie.  Deputații vor discuta cu Comisia și Consiliul strategia UE pentru viitoarea Convenție COP 10 privind diversitatea biologică de la Nagoya și despre legăturile dintre biodiversitate și dezvoltare. Două rezoluții vor fi supuse votului joi.  
    Înaintea reuniunii COP 10 privind biodiversitatea, care va avea loc la Nagoya (Japonia) între 18 și 29 octombrie, deputații își vor concentra atenția asupra acestui subiect și vor dezbate împreună cu Comisia și Consiliul asupra obiectivelor strategice ale Uniunii Europene în cadrul acestei conferințe internaționale. După cum a stabilit ONU, 2010 este de asemenea Anul internațional al biodiversității.
 
Deputații au în vedere un moratoriu împotriva forajului marin la mare adâncime
Scurgerea de petrol din Golful Mexic a provocat un șoc peste tot în lume. Joi, deputații vor vota o propunere de rezoluție prin care se solicită un moratoriu privind orice nou foraj marin la adâncime în apele din vecinătatea UE, în așteptarea unei revizuiri de către Comisie a legislației privind siguranța și responsabilitatea.
 
Ce politică regională pentru UE în 2013 ?

Cum ar trebui finanțată și gestionată politica regională europeană după 2013, când expiră actualul cadru financiar multianual (2007-2013)? Joi, deputații europeni vor solicita Comisiei Europene să prezinte viziunea sa privind viitoarea arhitectură a politicii și a resurselor necesare pentru a asigura o dezvoltare armonioasă a tuturor regiunilor din UE. 
    Președintele Timorului de Est la Parlamentul European
José Ramos-Horta, președinte din 2007 al Republicii Democratice a Timorului de Est și câștigător al Premiului Nobel în 1996, va ține un discurs în fața deputaților reuniți în ședință solemnă miercuri, 6 octombrie.
    Timor de Est, care și-a obținut independența în mai 2002, este o țară unde Uniunea Europeană s-a implicat foarte mult în procesul democratic. Parlamentul European a participat ca observator la alegerile prezidențiale și parlamentare din 2007. Din 2005, Timorul de Est face parte din grupul statelor ACP (Africa, Caraibe, Pacific). În 1999, Premiul Saharov pentru libertatea de gândire a fost atribuit actualului prim-ministru Xanana Gusmão. (DorohoiNews.ro)
 

national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web