Veşti bune şi proaste, în acelaşi timp, pentru şoferii români. Vestea bună este că pot bea o bere de 350 ml şi să se urce la volan, dar vestea proastă este că la consumarea a 700 ml de bere devin infractori.
Guvernul se pregăteşte să adopte varianta finală a Codului Rutier, care aduce modificări importante pentru şoferi. Printre acestea se numără şi faptul că românii se pot urca la volan cu o alcoolemie de 0,2 la mie fără să suporte nicio consecinţă legală. Partea proastă este că, dacă până acum alcoolemia de 0,8 la mie însemna dosar penal, potrivit variantei finale a Codului Rutier, alcoolemia de 0,5 la mie te transformă în infractor. „Sunt reguli ca în Europa, vorbesc de omul obişnuit care se duce la o nuntă şi gustă un pahar de vin, dar de la 0,2 la 0,5 e contravenţie, se suspendă permisul, iar peste 0,5 este infracţiune", a declarat Victor Ponta. „Un alcoolic care a băut o bere va avea alcoolemia de 0,5" Comisarul-şef Lucian Diniţă, şeful Direcţiei Poliţiei Rutiere din IGPR, spune că schimbarea nivelului valorilor alcoolemiei este o aliniere europeană.
„Până acum, toleranţa la alcool era zero. Chiar dacă se permite 0,2, trebuie să se ţină cont de capacitatea de absorbţie a organismului. De exemplu, un alcoolic care a băut o bere va avea alcoolemia de 0,5", ne-a declarat comisarul-şef Lucian Diniţă. Pilotul de raliuri Titi Aur ne spune însă că, dacă-l laşi pe român să bea o bere, nu se va opri până nu va ajunge la o alcoolemie de 2 la mie. O bere de 350 ml pentru 0,2 la mie Conf. univ. Iuliu Fulga, medic legist expert, ne spune că nivelul alcoolemiei depinde de factori precum greutatea consumatorului, tipul băuturii, viteza cu care bea şi ce anume a mâncat. „Sunt unele alimente, precum grăsimile şi proteinele, care întârzie absorbţia alcoolului în sânge. Pe stomacul gol, alcoolul se absoarbe în 30 de minute, iar un vin spumant se absoarbe şi mai repede. La o persoană de statură medie, o alcoolemie de 0,5 la mie presupune consumul a 100 ml de băutură distilată, la 30-50 de grade, sau a 300 ml de vin ori 700 ml de bere. Pentru o alcoolemie de 0,2 la mie, se bea ori 30-40 ml de tărie, ori 180-200 ml de vin, ori o sticlă de 330-350 ml de bere", ne-a precizat dr. Iuliu Fulga.
Prof.dr. Dumitrache: „Femeile ar trebui să se abţină de la alcool" Prof. dr. Constantin Dumitrache, endocrinolog, ne spune că nivelul alcoolemiei depinde de viteza de metabolizare a alcoolului. "Depinde de individ, mai ales dacă are o boală a ficatului şi atunci nu reuşeşte să metabolizeze rapid alcoolul. Cei care sunt perfect sănătoşi, cu o metabolizare rapidă, pot bea mai mult fără să aibă alcoolemie mare. Unii au mai multă enzimă alcooldehidrogenază, care metabolizează alcoolul. Bineînţeles, la femei această enzimă este foarte redusă şi, astfel, ele metabolizează mai greu alcoolul, aşa că ar trebui să se abţină", ne-a declarat prof. dr. Constantin Dumitrache.
„La noi se consumă alcool în scop de anestezie, pentru evadarea din viaţa de zi cu zi, plină de probleme." IULIU FULGA, medic legist "Cei care au băut o bere trebuie să stea cel puţin o jumătate de oră înainte de a se urca la volan, ca să lase timpul necesar pentru metabolizare. Şi dacă bei tărie, este important să stai o perioadă înainte de a te urca la volan." PROF. DR. CONSTANTIN DUMITRACHE, endocrinolog