Joi, vremea se răceşte, dar chiar şi-aşa valorile termice rămân peste mediile climatologice specifice ultimei zile din octombrie. Astfel temperaturile maxime vor fi între 12...13 grade în nordul Moldovei şi în depresiuni şi 21 de grade în Oltenia şi Banat. Cerul va fi variabil, dar în sudul şi estul ţării se poate produce ceaţă, vor fi înnorări şi, izolat, ploi slabe sau burniţă. Vântul suflă mai tare în sud-est.
În regiunile vestice, astăzi vremea este mai rece în comparaţie cu zilele trecute. Scăderea temperaturilor va fi destul de accentuată, peste 5 grade, dar chiar şi aşa valorile termice se menţin peste mediile climatologice specifice perioadei. La amiază temperaturile maxime vor varia între 12 grade la Miercurea Ciuc şi 18 în Baia-Mare, Timişoara, Deva, Alba-Iulia şi Sibiu. Scăderea temperaturilor este chiar mai mare în regiunile sudice. Dimineaţa, pe arii restrânse se formează ceaţă, iar peste zi vor fi înnorări şi izolat va burnuiţa sau va ploua slab. Vântul se înteţeşte mai ales în Muntenia. În aceste condiţii, la amiază vor fi 19 grade la Craiova, 18 la Piteşti şi Giurgiu şi 17 grade la Călăraşi, Buzău şi Brăila. Şi în Dobrogea se resimte schimbarea regimului termic. Dimineaţa sunt condiţii de ceaţă, apoi se adună mulţi nori şi sunt şi condiţii de burniţă. Vântul se intensifică, iar la amiază maximele ajung la 17 grade la Tulcea şi la 15 la Constanţa. În Moldova, ieri aproape vară - maxime de 24...25 de grade, astăzi toamna revine în adevăratul sens al cuvântului. Maximele oscilează între 12 grade la Suceava şi Piatra Neamţ şi 17 grade la Focşani. Răspunzător de această schimbare termică este un front atmosferic rece, care determină unele înnorări, dar numai izolat pot cădea ploi slabe sau burniţă, iar vântul va avea unele intensificări.
Prima zi de noiembrie se anunţă frumoasă şi caldă în special în regiunile intracarpatice, la deal şi la munte, unde soarele este la datorie. În restul ţării, adică la câmpie, pe văi şi în ariile depresionare, mai ales în primele ore ale zilei, ceaţa se va asocia cu nori joşi şi, izolat, burniţă. Vântul nu mai trece de moderat, iar maximele termice vor fi între 12...13 grade în Delta Dunării şi în depresiuni şi 21 de grade în Banat. În capitală, mâine pe cer se vor aduna nori, iar vântul va sufla cel mult moderat. Prin urmare temperatura nu va creşte prea mult peste zi: 9...10 grade dimineaţa şi 16 grade la amiază, cu aproximativ 2...3 grade peste media acestei perioadei. Sâmbătă, în sudul şi estul ţării cerul se va înnora temporar şi pe arii restrânse dimineaţa. Ceaţa revine şi după lăsarea serii, posibil asociată cu burniţă. La deal şi la munte şi în regiunile intracarpatice soarele va predomina. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în vest şi la munte. Temperaturile rămân peste mediile specifice acestei date, de la 13...14 grade în nordul Moldovei şi pe litoral şi 21 de grade în Banat.
Scăderea de temperatură pe care o înregistrăm astăzi este semnificativă, dar chiar şi aşa, rămânem tot deasupra mediilor climatologice ale perioadei. Această scădere de temperatură este însoţită de o creştere a presiunii atmosferice, ceea ce însemnă că ploile vor fi puţine şi mai ales în sudul şi estul ţării norii cu plafonul aproape de sol vor acoperi cerul şi va fi ceaţă, asociată izolat cu burniţă sau ploaie slabă. În orice caz, această răcire este de scurtă durată, chiar de sâmbătă intrăm pe un proces de încălzire ce va continua şi în prima jumătate a săptămânii viitoare. Apar şi ploile, dar vor fi de scurtă durată şi vor fi slabe, în noaptea de duminică spre luni şi în cursul zilei de luni. Ploile se concentrează pe arii restrânse în regiunile vestice, centrale şi nordice, unde ajung formaţiunile noroase aferente ciclonilor atlatici despre care vă vorbeam.