Dorohoi News Logo

Mănăstirile nu mai au voie să cazeze şi să hrănească turiştii fără „binecuvântare”

Sfântul Sinod

Războiul dintre Biserica Ortodoxă Română şi agenţiile de turism a atins cote paroxistice. Sfântul Sinod a instituit interdicţia pentru mănăstiri şi biserici de a mai caza turiştii care vin prin agenţii sau de capul lor, fără a avea binecuvântarea patriarhiei. Patriarhia Română, prin Sfântul Sinod, a luat o hotărâre cel puţin controversată, prin care interzice mănăstirilor să mai găzduiască turişti veniţi prin agenţii, fără binecuvântarea Bisericii.

„În fiecare eparhie, pentru grupurile de pelerini, cazarea sau masa se va oferi de mănăstiri sau parohii doar după ce conducătorul grupului face dovada că respectivul pelerinaj se desfăşoară cu binecuvântarea autorităţilor bisericeşti abilitate", se arată în hotărârea Sfântului Sinod din 28 octombrie.

Motivaţia acestei măsuri este explicată prin faptul că „mănăstirile, fără a solicita grupurilor documente justificative referitoare la relaţia cu Biserica Ortodoxă Română, onorează toate solicitările pentru masă ori cazare, eliminând, în acest fel, diferenţele dintre un grup organizat cu binecuvântarea Bisericii şi cel de la o societate/asociaţie privată". „La mănăstiri şi biserici sunt banii noştri" Mariana Marcucci, reprezentanta unei agenţii de turism care se ocupă de pelerinaje, ne spune că această decizie contravine dogmelor bisericeşti şi Bibliei, dar încalcă şi drepturile omului. „Cei care merg la o mănăstire pentru închinăciune sunt toţi pelerini sau turişti. Turişti sunt pentru că beneficiază de servicii turistice, pelerini sunt pentru că merg la locuri de închinare. Nu sunt de acord cu această interdicţie, toţi suntem români, bisericile sunt ale noastre, ale românilor, mănăstirile, de asemenea, banii noştri sunt acolo. Noi, când mergem, depunem nişte jertfe, chiar şi acatistele pe care omul le lasă să le fie citite numele, pomenite la altar... Oricum, la mănăstire nu se merge gratis, sunt spaţii de cazare dedicate pelerinilor, turiştilor care vin să înnopteze la dumnealor. Atâta vreme cât e casa Domnului, nu ai cum să-mi interzici mie, ca agenţie de turism, să merg", ne-a declarat Mariana Marcucci. „Este pe linia niciun ban în afara sistemului" Prim-vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Alin Burcea, susţine că măsura a fost luată pentru că patriarhia pierdea controlul banilor încasaţi de mănăstiri. „Este pe linia niciun ban în afara sistemului, totul la noi”. Pierdeau controlul, că mai stăteau pe la mănăstiri, pe la biserici unii, alţii, mai plăteau direct, iar patriarhia nu mai putea să-şi ia zeciuiala ei, şi zeciuiala nu se poate lua decât dacă toată lumea trece prin Basilica Travel, care este a patriarhiei", ne-a declarat Alin Burcea. „Banii mei nu au altă culoare, de ce Basilica să pună monopol pe ceva? Aici nu suntem stat în stat, a căzut forma aceea de guvernământ unică." - MARIANA MARCUCCI, reprezentantă agenţie de turism „Biserica face toate afacerile posibile şi imposibile şi mai întinde mâna la donaţii şi la guvern pentru a face Catedrala Neamului, în loc să facă adăposturi pentru săraci." - ALIN BURCEA, prim-vicepreşedinte ANAT. Sursa: ziarulring.ro

DorohoiNews.ro

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Like”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook.

 



national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web