În Uniunea Europeană, 20 din cele 27 de state practică o taxă de depozitare la groapa de gunoi, în scopul susținerii reciclării deșeurilor.
În România, implementarea taxei de depozitare a deșeurilor la groapa de gunoi, instrument necesar pentru a descuraja depozitarea și a încuraja reutilizarea și reciclarea, a fost amânată pentru anul 2017.
Motivele care au stat la baza deciziei sunt unele tehnice, impuse chiar de planurile de management al deșeurilor implementate din fonduri structurale, potrivit Asociației Salvați Dunărea și Delta.
În acest sens, Rețeaua Națională a Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară din domeniul Managementului Deșeurilor a organizat o dezbatere cu Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice.
Soluția propusă în cadrul întâlnirii a fost de a sprijini taxarea suplimentară a deșeurilor depuse la depozitele de deșeuri, doar în cazul celor reciclabile și reutilizabile. În caz contrar, proiectele de infrastructură a colectării selective a deșeurilor ar urma să intre în colaps.
Tot în cadrul întâlnirii a fost stabilit că taxa ar trebui să fie aplicată numai în cazul deșeurilor care pot fi deviate către reciclare, incinerare și reutilizare.
În prezent, 40% din compoziția deșeurilor o reprezintă gunoi organic, 20% compostabil în amestec, iar 40% deșeuri reciclabile ce pot fi valorificate, precum sticlă, textile, carton, aluminiu, plastic sau hârtie. Din cele 40 de procente de deșeuri reciclabile sunt valorificate doar 40%.