Dorohoi News Logo

Din 15 ianuarie pâinea nu mai poate conţine coloranţi. Cum verifici

paine

De la mijlocul lunii ianuarie, painea, precum si alte produse de panificatie, vor putea avea orice cantitate doreste operatorul economic, ca urmare a unui ordin al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), publicat recent in Monitorul Oficial.

Reglementarile actuale impuneau ca painea sa aiba minim 300 de grame, cresterea gramajului fiind permisa numai din 100 in 100 de grame, scrie AvocatNet.ro.

De asemenea, conform noilor reguli, produsele de panificatie nu mai pot contine coloranti, cu exceptia E 150 a-d, caramelul, cel mai utilizat colorant in industria alimentara.

Ordinul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor nr. 392/2013 privind stabilirea conditiilor pe care trebuie sa le indeplineasca operatorii economici care comercializeaza produse de panificatie pe teritoriul Romaniei a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 786 din 16 decembrie 2013, urmand sa intre in vigoare 30 de zile de la publicare, respectiv la 15 ianuarie 2014.

La data intrarii in vigoare a prezentului ordin, Ordinul ANPC nr. 165/2011, care a intrat in vigoare la 16 septembrie 2011, se abroga. Acest act normativ stabilea ca, incepand din 16 septembrie 2011, painea trebuie sa aiba o cantitate neta de minimum 300 de grame, iar specialitatile de panificatie trebuie sa aiba o cantitate neta de 150 de grame.

Noile reglementari din Ordinul ANPC nr. 392/2013 prevad ca, de la mijlocul lunii ianuarie 2014, produsele de panificatie pot avea orice gramaj.

Produsele de panificatie nu mai pot contine coloranti

Conform recentului ordin, produsul de panificatie este cel obtinut prin framantarea, fermentarea si coacerea in conditii adecvate a diferitelor sortimente de faina, utilizate singure ori in amestec, cu apa potabila, drojdie si/sau culturi acidolactice, cu ori fara sare iodata, cu sau fara enzime, aditivi alimentari, auxiliari tehnologici, cu sau fara alte adaosuri. Exceptie de la aceasta definitie fac produsele de panificatie cu umpluturi.

In plus, produsele de panificatie sunt painea, cornurile, chiflele, batoanele, minibaghetele, franzelutele, impletiturile etc, potrivit Ordinului ANPC nr. 392/2013.

De la 15 ianuarie 2014, aditivi alimentari si auxiliari tehnologici folositi, precum si enzima alimentara utlizata pentru produsele de panificatie trebuie sa indeplineasca prevederile Regulamentului (CE) nr. 1.333/2008 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 decembrie 2008 privind aditivii alimentari.

Astfel, aditiv alimentar inseamna orice substantacare, in mod normal, nu se consuma ca aliment in sine si nu se utilizeaza ca ingredient alimentar caracteristic, cu sau fara valoare nutritiva, si a carei adaugare deliberata, in scop tehnologic, in produsele alimentare pe parcursul procesului de fabricare, prelucrare, preparare, tratare, ambalare, transport sau depozitare are ca rezultat sau se poate considera in mod rezonabil ca ar putea avea ca rezultat, transformarea sa sau transformarea produselor sale secundare, in mod direct sau indirect, intr-o componenta a produselor alimentare in cauza.

DorohoiNews.ro

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Like”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook.

 



national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web