Numarul romanilor care fac turism intern de pelerinaj a ramas constant in ultimii ani, iar calatoriile externe cu tematica religioasa sunt in crestere, acesta fiind singurul segment al turismului care nu a fost afectat de criza, potrivit reprezentantilor agentiilor de turism si ai Patriarhiei.
"Pentru acest an estimam ca aproximativ 40.000 de romani au plecat sau vor pleca in turism de pelerinaj in afara granitelor, cu 10% mai mult decat anul trecut. Acest gen de turism este in crestere in ultimii doi-trei ani", a declarat Alin Burcea, prim-vicepresedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT) si proprietarul agentiei de turism Paralela 45.
Potrivit acestuia, pretul mediu al unui pelerinaj extern este de peste 600 de euro de persoana. Astfel, cei 40.000 de pelerini cheltuiesc mai mult de 24 de milioane de euro, intr-un an, pe excursii religioase in afara tarii.
Cei mai multi pelerini pleaca prin intermediul Bisericii si doar 10.000 de persoane aleg agentiile de turism "Biserica, in loc sa lucreze cu agentiile de turism, si-a facut propriile agentii. Si-au facut agentii nu doar Patriarhia Romana, ci si episcopiile. Cea mai mare problema este ca sunt destul de multi preoti care isi organizeaza grupuri de turisti de capul lor, si nu declara comisionul incasat", a explicat oficialul ANAT.
Potrivit acestuia, majorarea numarului de turisti nu are explicatii economice, ci de ordin spiritual. "Intr-o perioada grea, oamenii se indreapta spre religie. Cand e restriste in tara, sunt multi cei care aloca sume importante pentru a se simti mai aproape de Dumnezeu", a adaugat Burcea.
sursa: 9am.ro