Protestele spontane ale angajatilor romani din domeniul finantelor, nemultumiti de reducerile salariale, au paralizat joi administratia fiscala romaneasca, dar potrivit analistilor, ele probabil ca nu vor influenta politica Guvernului, cel putin pe termen scurt, relateaza agentiile de presa straine.
"Administratia fiscala romaneasca a fost paralizata joi de o greva fara preaviz a mai multor mii de functionari, care protesteaza fata de suprimarea stimulentelor lor, masura decisa in cadrul unui plan de austeritate si care se adauga unei scaderi deja anuntate cu 25 la suta a salariilor lor", noteaza agentia France Press, care aminteste ca si taxa pe valoarea adaugata a crescut in Romania de la 19 la 24 la suta.
Miscarea de protest s-a extins in restul tarii, activitatea administratiilor fiscale din mari orase, cum ar fi Cluj, Constanta, Iasi si Timisoara, fiind de asemenea paralizata joi, adauga agentia de stiri franceza, transmite MEDIAFAX.
Mii de salariati din domeniul finantelor si-au intrerupt activitatea, in semn de protest fata de suprimarea stimulentelor, in conditiile intensificarii opozitiei publice fata de masurile de austeritate luate de Guvern, relateaza Reuters. "Dar analistii sustin ca (acest protest) probabil ca nu va afecta politica Guvernului, cel putin pe termen scurt", continua agentia.
"Astfel de actiuni pot afecta negativ performantele fiscale, pentru ca pot influenta colectarea taxelor", a declarat un economist de la ING Bank, Vlad Muscalu, citat de Reuters.
Angajatii romani de la Ministerul Finantelor au organizat o demonstratie spontana miercuri, provocand un val de proteste in intreaga tara, scrie si Associated Press.
Romania a fost obligata sa implementeze masuri de austeritate in schimbul unui imprumut de la Fondul Monetar International, anul trecut, masuri care au generat demonstratii frecvente, aminteste agentia americana, care adauga ca in Romania exista patru milioane de pensionari si doar 5,5 milioane de angajati care platesc taxe.
Angajatii de la Ministerul roman al Muncii si cel al Sanatatii, precum si din Posta romana, s-au alaturat joi unui protest al functionarilor din finante si, potrivit sindicatelor, cadrele didactice si politistii ar putea de asemenea sa participe la demonstratii, relateaza CNN.
Agentiile fiscale si de ocupare a fortei de munca in majoritatea oraselor din Romania au fost inchise, in conditiile in care mii de functionari publici au iesit in strada, in semn de protest fata de eliminarea stimulentelor, folosite in mod traditional pentru a compensa salariile scazute, scrie agentia germana DPA, adaugand ca sindicatele din invatamant si politie si-au declarat solidaritatea cu demonstrantii.
Proteste spontane ale angajatilor romani de la Ministerul Finantelor si Agentia nationala pentru administratie fiscala (ANAF) au fost organizate incepand de miercuri in Bucuresti, in semn de protest fata de reducerea semnificativa a salariilor lor provocata de eliminarea stimulentelor, scrie si agentia bulgara Focus News, care subliniaza ca protestele s-au extins in toata tara.
sursa: 9am.ro