Dorohoi News Logo

APIA: Rentierii agricoli își pot viza carnetele începând cu 1 martie

agricultura

Rentierii agricoli se pot prezenta, în perioada 1 martie - 31 august 2013, la centrele județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru vizarea carnetelor, aceasta fiind o condiție esențială pentru a putea beneficia de sumele cuvenite pe anul 2013.

Pentru vizarea carnetului, rentierul agricol se poate prezenta personal sau prin mandatar/curator/tutore, în baza unei procuri autentice/curatelă/hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă. De asemenea, rentierul agricol trebuie să prezinte carnetul de rentier agricol, contractul de arendare, actul de identitate în original, document coordonate bancare (opțional), decizia de la comisia de expertiză medicală actualizată, pentru gradele de invaliditate I și II (dacă decizia nu prevede că dosarul este nerevizuibil), în original și în copie.

Potrivit legislației în vigoare, renta viageră agricolă încetează la data decesului rentierului. În cazul decesului rentierului, renta datorată acestuia în anul 2013 poate fi încasată de moștenitorii săi, doar dacă, până la 31 august 2014, vor depune la oricare centru județean al APIA, respectiv al municipiului București, carnetul de rentier al defunctului (obligatoriu), certificatul de deces (original și copie), actul de succesiune (certificat de moștenitor sau certificat de calitate de moștenitor, certificat de legatar, hotărâre judecătorească de succesiune investită cu formula ,,definitivă și irevocabilă' (original și copie), B.I/C.I./pașaport al moștenitorului (original și copie), împuternicire/declarație notarială din care să reiasă acordul celorlalți moștenitori privind solicitarea și încasarea rentei viagere agricole datorată rentierului (original), precum și un extras de cont pe numele solicitantului.

În anul 2012, suma totală alocată pentru plata rentei viagere agricole a fost de aproximativ 72 milioane lei pentru un număr de 74.000 de rentieri agricoli. Renta viageră agricolă reprezintă suma de bani plătită rentierului agricol care înstrăinează sau arendează terenurile agricole extravilane aflate în proprietatea sa, ori încheie acord cu investitorul (se aplică persoanelor care au solicitat obținerea calității de rentier până la data de 31 decembrie 2009 inclusiv).

Cuantumul rentei viagere agricole reprezintă echivalentul în lei a 100 de euro/an pentru fiecare hectar de teren extravilan înstrăinat/pentru care s-a încheiat acord cu investitorul și echivalentul a 50 de euro/an pentru fiecare hectar de teren extravilan arendat. Pentru suprafețele mai mici de un hectar suma plătită va fi proporțională cu suprafața înstrăinată sau arendată, respectiv pentru care s-a încheiat acord cu investitorul.

Renta viageră se plătește într-o singură rată anuală, până la data de 30 noiembrie a anului următor celui pentru care aceasta este datorată, iar aceasta încetează la data decesului rentierului. În cazul decesului rentierului, renta datorată acestuia în anul respectiv poate fi încasată de moștenitorii săi pe baza actelor doveditoare privind calitatea de moștenitor.

APIA a preluat, începând cu 1 februarie 2011, conform prevederilor OUG nr. 70/2010 și ale OUG nr. 125/2010, activitatea desfășurată de Oficiul Național de Rentă Viageră Agricolă din cadrul Agenției Domeniilor Statului, iar centrele județene APIA au preluat activitatea desfășurată de birourile județene ale Oficiului Național de Rentă Viageră Agricolă. Sursa: AGERPRES.ro

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Click” - „Îmi place”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook.



 

national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web