Pedepse mai grele pentru cei care fraudează banii europeni. Comisiile de control bugetar şi pentru libertăţi civile din Parlamentul European vor sancţiuni de peste 10 ani de închisoare pentru astfel de infracţiuni.
Pedepsele pentru infracţiunile care au legătură cu fondurile europene sunt diferite de la o ţară la alta. La noi, de exemplu, pentru deturnare de fonduri rişti până la maximum 7 ani de închisoare. Europenii vor însă ridicarea acestui prag, potrivit Realitatea TV.
Potrivit europenilor, membri grupurilor specializate în fraudarea bugetului UE trebuie să stea peste 10 ani după gratii.
În cazul persoanelor fizice, sancţiunile se pot limita la amendă, în situaţia în care prejudiciul este mai mic de 5.000 de euro. Iar pentru persoanele juridice, pedeapsa poate consta în interzicerea temporară sau definitivă a participării la licitaţii publice pentru fonduri europene.
Una dintre principalele infracţiuni referitoare la bugetul Uniunii Europene este oferirea de informaţii false în scopul obţinerii de fonduri. Este frecventă şi situaţia în care oficiali din diverse instituţii primesc mită pentru a acorda contracte publice, încălcând regulile privind achiziţiile.
Cel mai recent studiu realizat de Societatea Academică Română arată că la noi în ţară numai în 2012 au fost fraudate 35 de milioane de euro din bugetul comunitar.