Dorohoi News Logo

S-a dat startul la Rabla 2014. Cum trebuie să procedezi ca să primeşti tichetul de 6.500 lei

programul-rabla-2014

Programul demarează astăzi, iar producătorii care vor să participe trebuie să depună la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) documentele necesare.

De astăzi şi până pe 28 martie se vor derula înscrierile pentru producătorii, dealerii şi importatorii de maşini care vor să ia parte la program, pentru a-şi vinde vehiculele noi. Tichetul acordat proprietarilor care îşi casează maşina veche şi cumpără una nouă este de 6.500 de lei. Celor care cumpără maşini hibrid sau cu motorizare Euro 6 li se oferă un bonus de 500 de lei, peste acest tichet.

Tichet valabil 30 de zile
Principiul care se va aplica în cadrul programului va fi primul venit, primul servit. Odată publicată lista cu producătorii, pe site-ul afm. ro, proprietarul maşinii ce trebuie casată va merge cu dosarul de înscriere la producător. Înscrierea îi conferă dreptul la tichetul valoric de 6.500 de lei, un tichet virtual, care nu ajunge la proprietar. Potrivit ministrului Mediului, Attila Korodi, după înscriere, maşina nouă trebuie cumpărată, cu reducerea de 6.500 de lei, conferită de tichetul valoric, în termen de 30 de zile. Dacă este depăşit acest interval, proprietarul pierde tichetul care se reîntoarce în sistem şi este repartizat altei persoane.

Casarea maşinii vechi
Odată înscris, proprietarul trebuie să caseze maşina veche, la orice operator economic autorizat. De la acesta primeşte certificatul de distrugere a autoturismului uzat. Ulterior, maşina veche trebuie şi radiată din circulaţie, proprietarul obţinând astfel certificatul de radiere. Cele două noi documente (certificatul de casare şi cel de distrugere) trebuie depuse de proprietar în dosarul cu care s-a înscris în program.

Noua maşină
Ultimul pas este încheierea unui act de vânzare-cumpărare pentru o maşină nouă între producător şi proprietarul maşinii casate. Producătorul validat garantează astfel vânzarea autovehiculului nou, din al cărui preţ de comercializare se va scădea cuantumul primei de casare (6.500 de lei).

În cadrul acestei ediţii a programului, care s-ar putea să fie şi ultima, 17.000 de tichete vor fi alocate pentru persoane fizice şi 3.000 de tichete pentru persoane juridice şi instituţii publice.

Actele dosarului depus de proprietar

Înainte de casarea maşinii proprietarul va depune la producător:
·    actul de identitate al proprietarului maşinii ce trebuie casate şi, după caz, al persoanei căreia i-a fost cedat dreptul de beneficiu. Actul se depune în original şi copie certificată "conform cu originalul".
·    certificatul de înmatriculare al autovehiculului uzat în original şi copie legalizată.
·    certificatul de atestare fiscală privind plata impozitelor şi taxelor locale, eliberat de autoritatea publică în a cărei rază îşi are domiciliul proprietarul maşinii sau cel căruia i-a fost cedat dreptul de folosinţă al bunului.
·    declaraţia pe propria răspundere a proprietarului maşinii uzate că va achiziţiona în nume propriu un autovehicul nou sau declaraţia privind cedarea dreptului de beneficiu către o altă persoană. După casare, proprietarul trebuie să completeze dosarul cu certificatul de distrugere şi cu cel de casare. sursa: evz.ro

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Click” - „Îmi place”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook.



 

national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web