Regimul termic va fi unul schimbător în următoarele două săptămâni, iar pentru zilele de Florii și de Paște există semnalul unor temperaturi normale pentru această perioadă, cu maxime de 20 de grade Celsius, a declarat, luni, directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie /ANM/, Florinela Georgescu.
„De Paște, avem o primă estimare a prognozei, deși este la finalul perioadei de două săptămâni a prognozei pe care o emitem azi (luni, 7 aprilie — n.r.). Există semnalul ca până în Florii să mai avem variații de temperatură, adică va fi o săptămână cu vreme foarte schimbătoare. După jumătatea acestei săptămâni, va urma o nouă perioadă de răcire a vremii. Sperăm, însă, ca în ziua de Florii vremea să fie în normalul perioadei din punct de vedere termic, ceea ce înseamnă că posibil pe sudul și, poate, și pe vestul țării, să avem temperaturi de 20 de grade. Pentru săptămâna următoare și posibil pentru ziua de Paște, sperăm într-o vreme ceva mai stabilă, deși nu sunt excluse episoadele de precipitații. Există semnalul ca, în ziua de Paște, să fie cel puțin din punct de vedere termic asemănări cu ziua de Florii, așa cum spune și tradiția. O estimare exactă a temperaturilor de Florii va fi dată după ziua de joi. Acum semnalul este unul al unei vremi destul de normale din punct de vedere termic pe jumătatea de sud a țării”, a menționat Georgescu.
În ceea ce privește evoluția vremii în primele trei luni ale anului, oficialul ANM a afirmat că în România a existat o abatere deosebit de ridicată din punct de vedere al temperaturilor.
„Primele trei luni ale acestui an au avut o abatere deosebit de ridicată a temperaturilor față de mediile climatologice, ceea ce înseamnă temperaturi mult mai ridicate, ceea ce în sine reprezintă un record pentru țara noastră. În același timp, în această foarte lungă perioadă de temperaturi peste normal, am avut un episod extrem de scurt, dar foarte violent de viscol. Numai sumarul primelor trei luni ale anului ne arată că suntem puși în fața unor manifestări extreme ale vremii. Administrația Națională de Meteorologie solicită populației să fie extrem de atentă la toate avertizările meteorologice care sunt emise pentru că acestea, chiar dacă au doar câteva propoziții, fiecare cuvânt este foarte bine chibzuit și are un rol”, a explicat Florinela Georgescu.
ANM a organizat, luni, conferința „Adaptarea la valurile de căldură în zona urbană”, eveniment încadrat în proiectul SeeRisk.
Potrivit datelor oficiale ale proiectului, cadrul de finanțare este reprezentat de colaborarea transnațională din sud-estul Europei, valoarea totală ridicându-se la 1.980.751 euro, din care 167.000 de euro alocate de ANM.
Durata de implementare a proiectului SeeRisk este 2012 — 2014, iar obiectivul principal al proiectului este să contribuie la sporirea coerenței regionale în evaluarea riscurilor la hazarde naturale și pregătirea pentru minimizarea efectelor acestora la nivel național și local, în special în cazul riscurilor generate de schimbarea climei în sud-estul Europei. Sursa: AGERPRES.ro