Mai jos, vom încerca să enumerăm câteva dintre motivele externe cu bătaie internă pentru care trebuie să mergem la vot duminică. În primul rând, trebuie lămurit ce efect are absenteismul. În lipsa unor condiţionări de prezenţă la alegeri, absenţa la vot, chiar dacă este una masivă sau în semn de protest faţă de formaţiunile înscrise în cursa electorală, nu face decât să avantajeze partidele mari, cu structură consolidată în teritoriu, care îşi pot mobiliza activul, precum şi pe cele cu un electorat inelastic şi disciplinat. În situaţia actuală, câştigători ar fi Alianţa PSD-PC-UNPR şi UDMR. Cu alte cuvinte, cine stă acasă, în realitate, votează, în sensul că absenteismul generează scoruri electorale mai mari partidelor care, prin boicot, s-ar vrea a fi sancţionate.
De la primele alegeri europarlamentare încoace, respectiv din 1979 şi până acum, prezenţa la vot la nivel european a scăzut constant, deşi Uniunea are acum de trei ori mai multe state membre decât la primul vot. La ultimele alegeri, în 2009, participarea la nivel european a fost de 43%, iar în România a fost de numai 27%, cu toate că era prima dată când votam cu restul Europei pentru a fi reprezentaţi la Bruxelles. Din câte indică sondajele, nici de data aceasta nu va fi o prezenţă mai mare nici în România, nici în UE. Cu mai puţin de o săptămână înainte de scrutinul din 25 mai, sondajele partidelor sugerează că, în cel mai optimist scenariu, participarea la vot nu va depăşi 29%
Pe o prezenţă scăzută se mizează în România şi în 2014, cu toate că, pe alocuri, scrutinul european organizat simultan cu alegerile parlamentare sau locale parţiale poate mobiliza electoratul. Scenariile partidelor sunt, de altfel, făcute luând în calcul o prezenţă între 25% şi 29%.
Cine câştigă din absenteism? Un răspuns se regăseşte înclusiv în exit-poll-ul din 2009. Primul avantajat este competitorul cu cea mai mare şi mai fidelă structură de partid, în cazul de faţă Alianţa PSD-UNPR-PC. Al doilea ar fi UDMR. Cu toate că, în condiţiile decuplării de PCM, sondajele i-au pus sub semnul întrebării intrarea în PE, Uniunea se bazează pe un electorat stabil care, pe fondul absenteismului, poate atinge mai uşor ţinta de 5% din totalul voturilor.
„Neducându-te la vot, votezi”, a subliniat şi editorialistul gândul Cristian Tudor Popescu, discutând la Gândul LIVE despre mesajele care circulă în aceste zile pentru a-i îndemna pe oameni să boicoteze Europarlamentarele. „Aşa dau ei o lovitură partidelor politice, să îndemane oamenii să nu meargă la vot, ceea ce este o imensă prostie”, a mai spus CTP. „Un vot pe care nu îl dai e un vot dat cuiva”, a tranşat editorialistul.
Ultimele sondaje aduc veşti bune pentru PPE
După ce, în prima parte a campaniei, socialiştii au fost pe primul loc în sondajele la nivel european, Popularii au revenit în ultimele săptămâni şi sunt acum în fruntea clasamentului, deşi la distanţă mică de rivalii roşii.
Şi cei de la ALDE, liberalii europeni, au revenit pe a treia poziţie în sondaje, trimiţând stânga radicală pe locul al patrulea, cu 53 de fotolii de eurodeputat prognozate.
De interes pentru România este că partidul lui Nigel Farage, UK Independence Party (UKIP), conduce în sondaje, cu 30%, faţă de 26%, cât au laburiştii englezi. Sursa: Gandul.info