Familia are obligaţia să depună persoana decedată la casa mortuară după numai o oră de la momentul decesului, potrivit reglementărilor europene.
Fără doar şi poate, orice om care a trecut prin această lume are dreptul la o înmormântare decentă şi la aducerea ultimului omagiu de către cei dragi aşa cum se cuvine, scrie cugetliber.ro. Există şi o legislaţie specială privind responsabilităţile prestatorilor de servicii funerare, actualizată recent, prin Legea nr. 102 din 11 iulie 2014.
Pe de altă parte, nu doar prestatorii serviciilor funerare au o serie de obligaţii, ci şi rudele decedaţilor. Dacă, în România, până la această oră nu există o lege care să oblige familia să depună decedatul la o casă mortuară, Normele Uniunii Europene, pe care şi ţara noastră ar trebui să le respecte, sunt foarte drastice: mortul nu mai poate fi ţinut şi jelit în casă decât maximum o oră, nicidecum trei zile, cum este tradiţia la români.
Un subiect care atrage păreri pro şi contra în rândul oamenilor. Unii sunt de părere că este vorba despre un gest civilizat, mai ales vara. „Fiecare anticipează ce se întâmplă cu trupul unui om după ce moare, mai ales dacă a zăcut ceva la pat şi a mai fost şi bolnav... Întrebaţi Sanepidul, să vedeţi ce spune! E adevărat, se plăteşte o chirie la casa mortuară", a spus Ioana P.
Există şi o categorie de oameni care nu admit, nici în ruptul capului, ca persoana dragă să nu fie jelită trei zile în casa ei, pentru care a muncit o viaţă şi să fie depusă, ca un neica-nimeni, la un loc cu alţi morţi, la casa mortuară. „Nu e vorba de bani, ci de respect", a spus Sonia Andrei.
Ce spune DSP-ul
Potrivit dr. Adrian Pavlov, director coordonator în cadrul Direcţiei de Control în Sănătate Publică Constanţa, la nivelul instituţiei nu au fost recomandate, până acum, asemenea norme. Pe de altă parte, chiar dacă aceste reglementări există la nivelul Uniunii Europene, la DSP Constanţa, până la această oră, nu s-au înregistrat reclamaţii din partea vecinilor sau a altor persoane pe această temă. Cât priveşte amenzile, neexistând reglementări clare, acestea nu pot fi aplicate.
Ce spune Arhiepiscopia Tomisului
Biserica Ortodoxă vine în întâmpinarea credincioşilor care trec prin momente tragice în familie, punându-le la dispoziţie capele mortuare în care pot fi depuşi cei decedaţi. Iar capelele mortuare înfiinţate în cadrul anumitor parohii sunt în concordanţă cu normele UE intrate în vigoare după data de 1 ianuarie 2007. În continuare, Biserica încearcă să înfiinţeze cât mai multe astfel de capele în jurul parohiilor, pentru a fi un sprijin real, în astfel de clipe, pentru comunitate. Sursa: romaniatv.net