O campanie globală de spionaj a afectat două ministere şi două instituţii de stat româneşti. Potrivit specialiştilor români, campania are urme ale hackerilor ruşi, din cauza elementelor de cod specifice.
Campania de spionaj cibernetic Epic Turla a fost descoperită, de curând, de către experţii de la Kaspersky. „Operaţiunea se numeşte Epic Turla, fiind cunoscută şi sub numele de Snake sau Ouroboros. Operaţiunea asta face parte dintr-o campanie mai mare, numită Turla”, explică Ştefan Tănase, senior security researcher Kaspersky.
Este o operaţiune de spionaj cibernetic ce vizează informaţii clasificate. Domeniile de interes sunt variate, dar importanţa lor este foarte mare. „Informaţiile căutate de malware odată ce a infectat un computer sunt informaţii confidenţiale. Cât despre domeniile de interes, caută în principal documente sau emailuri legate de NATO, Uniunea Europeană şi ce ţine de politica de energie a UE. Căutările se fac pe bază de cuvinte cheie”, mai spune Tănase.
La nivel global au fost atacate ministere de Interne, ministere de Comerţ, ambasade şi ministere de Externe, dar şi nişte ţinte educaţionale, de cercetare, dar şi companii private. „România este pe locul şapte ca număr de victime, iar ca site-uri infectate care distribuie acest atac, suntem pe primul loc, cu şase site-uri. Asta înseamnă că, în momentul de faţă, apetitul atacatorilor pentru noi victime în România este foarte ridicat“, explică expertul Kaspersky. Integral pe adevarul.ro