Presedintele Traian Basescu a promis oficialilor FMI din misiunea de evaluare a acordului stand-by ca nu va promulga legile privind TVA redusa la alimente si neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei, au declarat surse guvernamentale.
"Guvernul nu cauta solutii pentru compensarea veniturilor care nu s-ar incasa prin aplicarea TVA redusa la alimente sau neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei, pentru ca FMI nu le ia in calcul. Cei de la FMI au primit asigurari de la presedintele tarii ca ambele legi nu vor fi promulgate si vor fi retrimise Parlamentului", au spus sursele citate, transmite MEDIAFAX.
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat la inceputul saptamanii trecute un proiect de lege initiat de parlamentari PSD, PC si PNL prin care TVA scade de la 24% la 5% pentru paine, carne, lapte, ulei si zahar. [Ce se intampla cu TVA-ul de 5%? Basescu ia masuri!]
In aceeasi zi, Camera Deputatilor a adoptat si o propunere legislativa a deputatului PDL Mircia Giurgiu de modificare a Codului Fiscal, care prevede ca "venitul impozabil lunar din pensii se stabileste prin scaderea din venitul din pensii a sumei de 2.000 de lei neimpozabile lunare".
Surse guvernamentale au declarat, saptamana trecuta, agentiei MEDIAFAX, ca premierul a discutat cu ministrii despre situatia creata la Camera Deputatilor, prin adoptarea legilor de instituire a TVA de 5% la alimente si neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 lei, atragandu-le atentia ca a fost "o greseala pe linie" si ca trebuie asteptata decizia presedintelui Basescu.
Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca nu a primit la promulgare legile privind TVA la alimente si neimpozitarea pensiilor mici, mentionand ca se va pronunta cu celeritate si ca se poate miza, din partea sa, pe o pozitie in acord cu interesul national si nu pe una populista. El a precizat atunci, raspunzand unei intrebari, ca nu a primit la Cotroceni reglementarile legate de TVA la alimente si neimpozitarea pensiilor mici.
Legile privind TVA de 5% la alimente si neimpozitarea pensilor sub 2.000 lei au fost adoptate din cauza unei insuficiente comunicari a ministrului pentru Relatia cu Parlamentul, Valentin Iliescu, si a secretarilor de stat, care trebuia sa vegheze la apararea bugetului, a afirmat premierul Emil Boc, citat de MEDIAFAX.
"Guvernul trebuia sa fie gardianul apararii bugetului si a strategiei fiscale pentru anii urmatori. Deci, din acest punct de vedere, ministrii care aveau secretari de stat desemnati pentru relatia cu Parlamentul trebuia sa fie primii care sa vegheze la apararea bugetului de stat si la neaprobarea unor proiecte care nu sunt in concordanta cu strategia Guvernului. Eu, personal, inainte de a cauta vina in alta parte, intotdeauna ma uit in propria ograda si vad la mine ce am gresit. Deci, acolo nu a fost o suficienta colaborare si comunicare intre secretarul de stat pentru Relatia cu Parlamentul pe problemele respective sau ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, astfel incat sa atraga atentia din timp ca acolo este o problema", a spus Boc joi seara, la postul public de televiziune.
Principalii vinovati identificati de Guvern pentru situatia creata la Camera Deputatilor au fost consilierii parlamentarilor si cei ai ministrilor prezenti la vot, pe considerentul ca acestia nu i-au informat asupra avizului negativ al Executivului, precum si ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Valentin Iliescu. In urma acestei discutii, secretarii de stat pentru relatia cu Parlamentul, dar si ministrii au fost convocati la Guvern, pentru o discutie legata de modul in care reprezentantii Cabinetului trebuie sa actioneze in cadrul dezbaterilor parlamentare privind proiectele de legi pentru care exista un aviz al Executivului.
Surse participante la discutie au declarat atunci, pentru MEDIAFAX, ca membrii Guvernului au stabilit ca documentele reprezentand ordinea de zi a lucrarilor Parlamentului si avizele Executivului la initiative legislative sa fie verificate mai atent inclusiv de ministri, nu doar in grupurile parlamentare, iar secretarii de stat sa fie permanent prezenti la lucrarile comisiilor in care sunt dezbatute proiecte legate de ministerul din care fac parte.
sursa: 9am.ro