Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat sâmbătă că obiectivul cheie al viitorului Acord încheiat cu România va fi consolidarea stabilizării economice, dar şi reformele structurale care vor genera în viitor o creştere economică mai mare. Traian Băsescu s-a declarat sceptic în privinţa semnelor de ieşire din criză.
"Am discutat cu preşedintele Băsescu, l-am pus la curent cu toate discuţiile pe care le-am avut până acum şi cu toate opţiunile pe care le avem pentru a putea merge înainte. Am avut un bun schimb de vederi cu el. Am discutat în termeni generali obiectivele noului acord şi vom discuta mai în detaliu când vom reveni în vizita următoare", a precizat Franks, întrebat care a fost obiectul discuţiilor purtate cu şeful statului la Palatul Cotroceni, informează NewsIn.
Şeful misiunii FMI la Bucureşti a spus că obiectivul cheie al noului acord va fi consolidarea stabilizării economice, la care se adaugă reformele structurale, care vor genera în viitor o creştere economică mai mare. "Cu acest lucru cred sunt de acord toate partidele politice - ca economia să se dezvolte mai repede şi cheia unei dezvoltări mai rapide este să continuăm procesul de reforme structurale", a apreciat Franks.
El a mai apreciat că România va avea creştere economică anul viitor. "Credem că da, creşterea va fi pozitivă anul viitor", a spus Franks, agăugând că va furniza presei ultimele analize ale Fondului legate de acest subiect luni.
La finalul întâlnirii pe care delegaţia FMI a avut-o sâmbătă cu reprezentanţii PNL, Franks a apreciat că este important ca în lunile care urmează Fondul să lucreze cu toate partidele politice pentru a veni cu cele mai bune idei pentru viitorul acord cu Comisia Europeană, FMI şi Banca Mondială. "Vom continua dialogul cu ele în viitor pentru a lua idei de la liberali şi social-democraţi şi de la toate partidele politice asupra a ceea ce putem face mai bine pentru a ajuta la creşterea economică a României", a spus Franks.
Antonescu le-a dat sfaturi celor de la FMI
Sâmbătă, reprezentanţii FMI s-au văzut şi cu reprezentanţii PNL. Iar liderul acestei formaţiuni a avut un mesaj pentru Franks şi Co.: să se uite şi prin programele altor partide, nu doar în cele ale Puterii actuale.
"Nu am spus niciodată că s-au purtat urât (delegaţia FMI-n.r.) şi, slavă Domnului, frumos ne-am purtat şi noi. Eu am vorbit despre faptul că în general- şi am explicat mai pe larg aceste lucruri la întâlnirea trecută, nu s-a schimbat mare lucru- cred că FMI, care este o instituţie bancară şi care are un Acord pe care l-a consumat, dar ale cărui efecte se văd în timp, bani care se returnează în timp, trebuie să aibă în vedere- şi dânşii înţeleg lucrul acesta chiar dacă nu se manifestă întotdeauna în declaraţii- să aibă în vedere că aici este vorba de o succesiune de guverne, nu e vorba de o eternitate sau o perioadă foarte lungă a actualului Guvern. Actualul Guvern a împrumutat banii, de plătit îi vom plăti toţi, şi atunci toate discuţiile acestea despre sănătatea economică a României pe termen mediu şi lung trebuie să fie purtată cu egală atenţie", a declarat Crin Antonescu, citat de NewsIn.