În următoarele decenii se vor intensifica turbulenţele, episoadele polare şi caniculare extreme şi se vor forma valuri oceanice uriaşe, au anunțat joi, la Montréal, specialişti în domeniul schimbării climatice.
Aproximativ 1.000 de oameni de ştiinţă au dezbătut zilele trecute tema „ce rezervă viitorul în meteorologie”, într-o primă conferinţă mondială dedicată domeniului. După aproape zece ani de la intrarea în vigoare a Protocolului de la Kyoto, ce viza reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, specialiștii afirmă că încălzirea Terrei este ireversibilă și că trebuie să ne așteptăm la efecte negative asupra vremii.
În primul deceniu al secolului al XXI-lea temperatura medie de la suprafaţa Terrei a crescut cu 0,47 de grade Celsius. O creştere cu un grad generează cu 7% mai mulţi vapori de apă în atmosferă. Evaporarea pune în mişcare fluxurile în atmosferă și poate genera o accelerare a fenomenelor meteorologice, explică specialiștii. Comunitatea ştiinţifică prognozează o creştere cu două grade a temperaturii medii la suprafaţa Terrei până în 2050. „Norii se vor forma mai uşor, mai rapid, iar ploile vor fi mai puternice”, generând inclusiv mai multe viituri, precizează Simon Wang de la Universitatea Utah, SUA, potrivit mediafax.ro.
Potrivit cercetătorilor, creşterea temperaturii va avea, în general, „un efect de amplificare asupra climatului aşa cum îl cunoaştem noi în prezent”. Episoade de frig puternic - precum vortexul polar care s-a abătut în această iarnă asupra Americii de Nord - vor fi mai semnificative, extreme. În mod similar se vor amplifica valurile de căldură şi perioadele de secetă, avertizează Simon Wang.