Ziua de 1 septembrie, este un moment cu profundă semnificaţie pentru jandarmi.
Anul acesta se sărbătoresc 121 ani de la promulgarea Legii Jandarmeriei Rurale, prin decretul semnat la 1 septembrie 1893 de regele Carol I, act ce a statuat înfiinţarea acestei instituţii.
Jandarmeria devine, pe lângă un corp militar, şi o instituţie naţională, pentru că, sub comanda generalului de brigadă Mihail Rasty, noul înfiinţat Inspectorat General al Gendarmeriei coordona o structură pe tot teritoriul naţional – patru inspectorate de circumscripţie la Bucureşti, Iaşi, Craiova şi Galaţi, câte o companie în fiecare judeţ, secţii de jandarmi la ,,plăşi”, precum şi posturi de jandarmi la sate.
Transpunerea în fapt a legii Jandarmeriei Rurale a presupus eforturi extinse timp de aproape un deceniu, dar s-a reuşit în bună măsură constituirea Jandarmeriei într-un corp militar de elită, şi cel mai important, ca instituţie naţională.
Până în anul 1949, când a fost desfiinţată, instituţia Jandarmeriei Rurale a cunoscut transformări şi evoluţii, dar în esenţă a răspuns necesităţilor societăţii de a avea o forţă de poliţie în mediul rural, unde trăia 80% din populaţia ţării, forţă care să apere ordinea publică, averea şi libertăţile cetăţenilor, să vegheze la respectarea şi aplicarea legilor.
La 1 septembrie 1893 odată cu apariţia Legii Jandarmeriei Rurale, se reorganizează Jandarmeria, în judeţul Botoşani la acea vreme existând o companie de jandarmi.