Dorohoi News Logo

Cum îl convingi pe micuţul tău să meargă la grădiniţă

la gradinita

Grădiniţa este mai mult decat un cadru în care copilul îşi modelează personalitatea. Acolo capătă abilităţi, îşi dezvoltă anumite aptitudini, învaţă să îşi stăpânească trăirile, temperamentul, cooperează şi concurează.

Gradinita este si locul in care copilul se gaseste pentru prima data singur. Teama sau disconfortul produs de contactul cu gradinita devin astfel firesti. Iata cateva sfaturi in aceasta privinta.

Pregateste-l din timp pentru „marea schimbare”.  Vorbeste-i dinainte despre gradinita, transform-o intr-un punct de reper. Spune-i care va fi programul, cat va sta, cine il va duce, cine il va aduce, ce obiecte va trebui sau va putea lua cu el la gradinita (pijama, prosopel, cate o jucarie), alegeti-le impreuna.

Explica-i avantajele mersului la gradinita. Gandeste-te din timp si fii pregatita pentru o alta intrebare din ciclul „de ce”-urilor: De ce trebuie sa merg la gradinita? Expune-i problema intr-un mod pozitiv: „Fiindca acolo vei invata lucruri noi, te vei juca, iti vei face multi prieteni”. Evita pe cat posibil ratiunile negative: „Fiindca nu ai cu cine ramane acasa, fiindca nu are cine sa se joace cu tine” chiar daca sunt si ele la fel de adevarate.

Evita pe cat posibil suprapunerea inceputului gradinitei cu alte schimbari majore in viata sa sau in viata de familie: mutarea in alta casa, in alt oras, nasterea unui fratior, renuntarea la scutece, la suzeta, la biberon.

Dedica-i mai mult timp si manifesta-ti dragostea mai intens. Planifica-ti treburile in asa fel incat cel putin in primele saptamani de la inceperea gradinitei sa fii cat mai mult langa puiul tau. Du-l si adu-l de la gradinita, fii vesela, calma si ferma. Daca te vede ca ai indoieli in legatura cu noul sau mediu, atunci batalia e pe jumatate pierduta.

Nu te lasa impresionata de orice gest de revolta. Daca educatoarea iti spune ca dupa cateva minute de la plecarea ta copilul isi revine si se comporta absolut normal pana la sfarsitul programului, atunci nu are rost sa iti faci griji, e doar o toana trecatoare.

Nu-l minti. Ia-ti la revedere de la el cand pleci de la gradinita, nu te furisa, nu il minti ca te intorci imediat. Saruta-l si spune-i cand vei veni sa il iei.

Asigura-te ca personalul gradinitei are un comportament corespunzator. Nu de putine ori refuzul copilului de a merge la gradinita poate avea drept cauza agresivitatea, fie si doar verbala, a persoanelor cu care vine acolo in contact.

Asteapta-te ca acomodarea cu gradinita sa dureze cateva saptamani. Refuzul de a merge la gradinita se manifesta in diferite grade, de la simpla declarare verbala „Nu vreau sa merg la gradi”, pana la crize violente de plans, inapetenta sau alte tulburari digestive (varsaturi, diaree, constipatie) si chiar modificari comportamentale serioase (apatie sau agresivitate). Daca desi ai avut in vedere toate aceste strategii, au trecut cateva saptamani bune de la inceperea gradinitei, iar puiul tau continua sa manifeste o aversiune puternica pentru gradinita, atunci este de preferat sa amani pentru o vreme reintroducerea sa in acest tip de colectivitate. Sursa: RomaniaTV.net

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Click” - „Îmi place”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook.



 

national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web