Dorohoi News Logo

Ai amenzi sau taxe neplătite? Unele instituţii publice refuză să îţi elibereze acte

carti_de_identitate

Mulţi cetăţeni români se plâng că, din dispoziţia primarilor, nu îşi pot reînnoi cărţile de identitate dacă au restanţe la impozite şi taxe locale sau amenzi neplatite. Această practică este cu totul abuzivă şi ilegală.

Mai multe primarii din tara conditioneaza eliberarea actelor de identitate de plata taxelor si impozitelor locale, astfel ca cetatenii care vor sa isi reinnoiasca buletinele nu o pot face decat daca isi achita integral impozitele si taxele locale sau eventualele amenzi. Practica este ilegala, dupa cum a confirmat pentru AvocatNet.ro, Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

In forumul AvocatNet.ro, foarte multi cetateni se plang ca, din dispozitia primarilor, nu isi pot reinnoi cartile de identitate daca au restante la impozite si taxe locale sau amenzi neplatite. Mai exact, in situatiile semnalate de utilizatori (despre care puteti citi aici, aici, aici sau aici), solicitantii au fost obligati sa isi plateasca toate restantele la bugetele locale pentru a le fi eliberate chitantele care atestau plata taxelor necesare emiterii actelor de identitate.

Pentru a clarifica daca practica este una legala, AvocatNet.ro a facut o solicitare catre Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date (DEPABD) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, institutia care coordoneaza activitatea tuturor serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor.

Potrivit comisarului-sef de politie Gina Laura Cusa, reprezentantul DEPABD, conditionarea eliberarii chitantelor reprezentand contravalorii cartii de identitate si a taxei extrajudiciare de timbre de achitarea restantelor la impozitele si taxele locale contravine normelor legale.

„Prin urmare o astfel de practica ar conduce la incalcarea dreptului cetateanului de a intra in posesia actelor de identitate si, implicit, la imposibilitatea realizarii raporturilor juridice dintre solicitantul documentului de identitate si persoanele fizice sau juridice ori institutiile statului de drept”, a explicat Cusa, in raspunsul trimis AvocatNet.ro.

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Click” - „Îmi place”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook.



 

national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web