Ţările din UE vor trebui sa îşi dea consimţământul luni în ceea ce priveşte ridicarea vizelor pentru albanezi şi bosniaci în cele 25 de ţări ale spaţiului Schengen, în ciuda furiei contra Bruxellesului, acuzat că " sare peste etape ", potrivit surselor diplomatice de la Bruxelles ale Agenţiei de Presă France Presse.
Totodată AFP, citând surse de la Bruxelles, spulberă zgomotoasele declaraţii ale liderilor de la Bucureşti privind triumful meritelor lor în aderarea României la Schengen în 2011: "Acest moment nu a venit încă" !
Decizia va fi luată în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de Interne la Bruxelles, însă mai multe delegaţii sunt rezervate.
Parlamentul European a dat deja undă verde deciziei de ridicare a vizelor pentru cetăţenii albanezi şi bosniaci, pentru ca aceştia să poată circula în spaţiul european Schengen, fără frontiere interioare.
Cetăţenii celor două ţări deţinând un paşaport biometric vor putea să călătoreasca liber, pentru o perioadă limitată, numai dacă cele 27 de ţări ale Uniunii aprobă la rândul lor această propunere de renunţare la vize. Albania şi Bosnia sunt ţări candidate pentru aderarea la UE.
Nemulţumirea este îndreptată cu toate acestea către Comisia Europeană, acuzată că "arde etapele" şi "nu controlează stadiul real de pregătire al celor două ţări", a adăugat aceasta.
Aceleaşi critici au fost exprimate şi pe subiectul ultimei extinderi a UE în 2007 cu România şi Bulgaria în 2007.
Cererile (aplicaţiile) de aderare pentru 2011 ale acestor două ţări la Schengen vor fi amânate la următoarea lor examinare, a asigurat o altă sursă europeană. Unanimitatea statelor membre este necesară pentru aceste noi aderări. Cele două ţări au vocaţia aderării dar “acest moment nu a venit încă”, a explicat această sursă.
Atunci când UE a eliminat necesitatea vizelor pentru Serbia şi Macedonia în decembrie 2009, mai multe ţări ale UE, Germania, Belgia, Olanda, Suedia, au avut neplăcuta surpriză de a se confrunta cu un aflux de imigranţi sârbi şi macedonieni veniţi să ceară azil politic, în special romi şi membri ai minorităţii albanofone.
"Ridicarea obligaţiei vizelor nu este un cadou diplomatic", s-a revoltat un reprezentant al miniştrilor de interne europeni care a deplâns tentaţia "scurgerii în avans" (antepronunţării) a şefilor diplomaţiilor UE pe acest subiect.
Uniunea Europeană a ridicat deja în decembrie 2009 obligativitatea obţinerii de vize în Zona Schengen pentru cetăţenisârbi, muntenegreni şi macedoneni.
La acea dată, Bosnia-Herţegovina şi Albania nu erau în măsura să satisfacă criteriile necesare (legate de imigraţia clandestină, de ordine publică şi de securitate).
sursa: cotidianul.ro