Puii crescuţi în altă ţară au invadat piaţa românească. Culmea este că pe eticheta acestora scrie că sunt produşi în România.
Absenţa obligativităţii de a menţiona pe etichetă ţara de origine a alimentelor a provocat un adevărat haos pe piaţa românească. Unul dintre produsele made in Olanda, de exemplu, pe care le-am cumpărat fără să ştim, este şi carnea de pui. Embargoul Rusiei a avut drept consecinţă o reorientare masivă a firmelor din Uniunea Europeană către România.
„Odată cu embargoul Rusiei, surplusul de carne a venit în mare parte pe piaţa noastră şi aşa s-au mărit importurile cu 25%, mai ales din Olanda şi Polonia, şi ne-au scăzut exporturile cu 10%. Acest lucru a dus la creşterea ofertei de carne de pe piaţa internă cu circa 15% din iunie, lucru care a dus la scăderea preţului la poarta fermei cu 12-15%, sub costul de producţie. Producătorii autohtoni sunt, practic, într-o situaţie de viaţă şi de moarte. În momentul de faţă, nu există obligativitatea marcării etichetei cu ţara de origine. De exemplu, un importator de la noi care aduce carne de pui din Olanda şi o ambalează aici nu are obligaţia să scrie că această carne a fost crescută şi abatorizată în Olanda. În prezent, pe tot ce se comercializează din ţări membre ale Uniunii Europene, dacă se ambalează în România, nu se menţionează ţara de origine, nici măcar faptul că este crescut în Uniunea Europeană, pentru că nu există această obligaţie legală", a declarat Ilie Van, preşedintele Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Păsări din România (UNCPR), pentru ziarulring.ro