Tăierile de salarii sunt ilegale. Asta a decis Tribunalul Vâlcea. Guvernul a decis să reducă salariile angajaţilor din sectorul bugetar cu 25% începând cu 1 iulie, iar Curtea Constituţională a dat aviz favorabil pe o astfel de lege, scrie realitatea.net
Şase funcţionari au dat statul în judecată. Cei şase şi doi magistraţi au câştigat în instanţă. Astfel tăierile salariale sunt ilegale pentru că încalcă drepturile omului.
"Salariul reclamanţilor la care aceştia au dreptul în baza contractelor de muncă, reprezintă un bun în baza Articolului 1, Aliniat 1 din primul protocol adiţional la Convenţie, Convenţia drepturilor omului. Articolul 1 a fost încălcat luându-ne cei 25% din salariul care şi aşa e foarte mic pentru nevoile noastre", a declarat Marienta Stănescu, liderul funcţionarilor din Primăria Voineasa.
"În momentul în care am declanşat acţiunea în instanţă am cerut foarte clar ca legea să fie pusă în aplicare până la data intrării în vigoare a legii 330, pentru că Legea 330 prevede că baza de calcul trebuie să includă acea lege salarială. Dar în momentul de faţă acest lucru nu se respectă. Aşa că am fost obligaţi să declanşăm noi procese", a declarat Marius Nistor.
El susţine că aceste acţiuni în instanţă au fost depuse pentru toţi membrii de sindicat şi nu local, pentru o parte dintre aceştia.
"Am declanşat aceste acţiuni pentru toţi membrii noştri de sindicat. Aceste acţiuni au fost declanşate în întreaga ţară şi urmează ca tendinţele să fie respectate. Vom ataca toate acele ordonanţe pe care le considerăm neconstituţionale", a mai spus Nistor.
Guvernul a decis să reducă salariile angajaţilor din sectorul bugetar cu 25% începând cu 1 iulie, dar doar până la 1 ianuarie. Curtea Constituţională a dat aviz de constituţionalitate pe tăierea salariilor bugetarilor pentru o perioadă temporară, iar dacă prin legea salarizării unitare mai multe categorii de salarii nu revin la nivelul anterior scăderii, noua lege ar putea fi considerată neconstituţională.