Cetătenii români care au lucrat în străinătate trebuie să se intereseze dacă trebuie să completeze declaratiile fiscale în tara în care au lucrat, pentru a nu primi amenzi în cazul netrimiterii declaratiilor la termen. Este foarte important si depunerea acestor declaratii fără erori, pentru a nu avea o surpriză neplăcută din partea autoritătilor fiscale străine. Managerul companiei 'RT Tax Romania', care lucrează în domeniu rambursării taxelor din străinătate, D-na. A. Ciupe, ne-a împărtăsit câteva sfaturi pentru românii care lucrează în străinătate.
Cel mai important lucru este să stiti dacă vă aflati în categoria celor care sunt obligati să depună declaratia de venit după terminarea anului fiscal. Nu este necesar să depuneti declaratii în toate tările. Dacă primiti o scrisoare de la autoritatea fiscală străină care vă îndeamnă să declarati veniturile dumneavoastră, ar trebui să răspundeti cât mai curând, în caz contrar veti fi amendati, iar în caz de neplată, va fi percepută o dobândă de întârziere. Amenda pentru întârziere se acordă si în cazul în care taxele nu trebuie să fie plătite, dar si în cazul în care au fost plătite.
Termenele limită pentru depunerea declaratiilor sunt diferite pentru fiecare tară în parte. De exemplu, în Germania, declaratia fiscală pentru anul fiscal anterior, trebuie să fie depusă până la data de 31 mai, iar în Olanda până la data de 1 aprilie. În Regatul Unit anul fiscal se încheie la data de 5 aprilie, astfel cei care sunt obligati să depună o declaratie, au termen să o depună în următoarele 6 luni — până la 31 octombrie.
Cele mai mari amenzi pot fi aplicate celor care au lucrat în Regatul Unit ca liberi profesionisti (self-employed) si nu a depus la timp declaratiile de venit. Angajatii din aceste categorii trebuie să depună declaratiile de venit chiar si în cazul în care doar s-au înregistrat la autoritătile fiscale ca liberi profesionisti si nu au lucrat în astfel de domenii. Amenzile sunt alocate în functie de întârziere, adăugându-se dobânzile aferente. Sursa: agerpres.ro