După aproape doi ani de întârzieri a fost adoptată în sfârşit legea care permite acordarea de bonuri în format electronic. La prima vedere avantajele sunt multe pentru toată lumea. Bonurile de masă electronice sunt mai uşor de distribuit şi de folosit. Totuşi, au şi unele dezavantaje. Sunt şanse mici ca angajatul să îşi poată folosi cardul de masă la micile magazine.
În momentul de față, 40.000 de companii din România le oferă angajaților bonuri de masă. Aproximativ 1,8 milioane de salariați beneficiază de ele.
Până de curând, legislația din România a acceptat doar bonurile de masă pe hârtie, pe care patronii le comandau lunar, în funcție de numărul de zile lucrate ale angajaților. Însă, de acum încolo, acest bonus oferit salariaților va putea fi oferit pe un card special de masă.
Bonurile de masă electronice de pe aceste carduri vor avea aceeași valoare ca bonurile de hârtie: 9,35 de lei pentru fiecare zi lucrată. Iar scutirile de taxe pentru această sumă vor fi aceleași.
Angajatorul nu va mai fi nevoit să comande și să aștepte bonurile, ci, pur și simplu, va alimenta electronic cardurile de masă ale angajaților.
Un mare avantaj pentru utilizatorii tichetelor de masă electronice va fi că nu vor mai fi obligați sa cumpere de cel puțin 9 lei. Magazinele nu pot oferi rest la cumpărăturile făcute cu bonurile de masă din hârtie. Bonul trebuia folosit în totalitate la o singură rundă de cumpărături.
În cazul tichetelor electronice, restul rămâne pe cardul de masă, așa că poate fi cheltuit altă dată.
Cardurile de masă vor fi citite la POS-urile magazinelor, asemenea cardurilor bancare. Firmele care gestionează sistemul de bonuri de masă deja se pregătesc de parteneriate cu MasterCard și Visa, firme care gestionează sistemele de carduri bancare.
De altfel, prin înlocuirea bonurilor pe hârtie cu bonuri pe card, Visa și MasterCard vor scoate din joc tipografiile. Acesta este și motivul pentru care aceste companii financiare au cerut cu insistență adoptarea legii privind bonurile electronice.
Însă plata prin POS reprezintă și marele dezavantaj al cardurilor de masă. Va scoate din joc unii comercianți.
Magazinele mici - din mediul rural sau de la colț de stradă - nu au cititoare de card. Prin urmare nu vor putea accepta plata cu bonurile electronice. Legea permite, în continuare, emiterea de tichete convenționale, pe hârtie. Sursa: Digi24.ro