Brânzeturile contrafăcute au invadat pieţele şi chiar şi marile lanţuri de magazine. Producătorii susţin că, în locul laptelui, brânza este fabricată din praf şi uleiuri vegetale, precum cel de palmier şi cel de soia.
Brânza care nu a văzut niciodată laptele ajunge să fie tot mai prezentă pe piaţa românească. Reprezentanţii Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România avertizează că, în locul laptelui, brânzeturile sunt fabricate dintr-o serie de produse sintetice, cum ar fi uleiurile vegetale, precum cel de palmier sau de soia. Astfel, se ajunge ca produsul să fie foarte ieftin şi să atragă cumpărători.
Fermierii mai spun că unele mărci vând drept lapte proaspăt lapte care ar fi făcut, de fapt, din lapte praf. Tocmai de aceea ei vor, potrivit România TV, o nouă etichetare a lactatelor. Pe etichetă ar urma să apară ţara de origine a laptelui, cantitatea de lapte proaspăt, cantitatea de lapte praf, dar şi cât la sută din produs este altceva decât lapte.