Termenul în care trebuie comunicate procesele-verbale de contravenţie se dublează începând de pe 1 februarie, conform unui act normativ publicat în Monitorul Oficial.
Mai exact, termenul a fost majorat la două luni, faţă de o lună, cât era, motivul principal invocat de iniţiatori fiind că mulţi contravenienţi încearcă să tergiverseze procedura comunicării proceselor-verbale cu scopul de a scăpa de plata amenzilor, scrie cugetliber.ro. Concret, în situaţia în care procesul-verbal de contravenţie nu este înmânat pe loc celui care a comis abaterea (spre exemplu, nu vrea să semneze procesul-verbal), acesta trebuia comunicat prin poştă în termen de o lună.
Începând de duminică, prescrierea amenzilor contravenţionale va interveni dacă procesele-verbale nu vor fi comunicate în termen de două luni. Potrivit notei de fundamentare a actului iniţiat de Ministerul Afacerilor Interne, termenul de comunicare de o lună de la data încheierii procesului-verbal de contravenţie este de multe ori insuficient, iar prescrierea amenzii, în cazul depăşirii termenului, este o măsură dură, având în vedere că, în practică, s-a constatat des că se ajunge în această situaţie din cauza lipsei de cooperare a persoanelor amendate.
„Îndeplinirea procedurii de comunicare a procesului-verbal de constatare a contravenţiei nu poate fi lăsată la discreţia destinatarului comunicării care, fiind interesat în a o tergiversa poate, prin atitudinea sa subiectivă, să împiedice agentul constatator să realizeze comunicarea în termenele prevăzute de lege", explică iniţiatorii.
În momentul de faţă, comunicarea procesului-verbal se face prin poştă, cu aviz de primire, sau, ca măsură secundară, prin afişare la domiciliul persoanei amendate.
„Trebuie precizat că termenul de două luni propus este un termen maxim în care trebuie îndeplinite cele două proceduri de comunicare şi este de natură a oferi agentului constatator posibilitatea îndeplinirii acestora, în condiţiile în care nu are la îndemână posibilitatea refacerii procedurilor dacă acestea nu au putut fi parcurse în termen, aşa cum se întâmplă în cazul procedurilor de citare şi comunicare în materie procesual-civilă, necomunicarea în termen a procesului-verbal conducând la prescripţia executării sancţiunii contravenţionale", precizează iniţiatorii.
Dublarea termenului nu va aduce atingere drepturilor contravenientului, deoarece acestea se pot exercita de la momentul comunicării, mai arată sursa citată, şi este o măsură în interesul statului, deoarece astfel va creşte rata de plată a amenzilor.