Asociația „Cele Mai Frumoase Sate Din România” invită comunele din România să depună candidatura pentru obținerea titlului național „Satul Cultural al României 2015”.
Obiectivul general al programului este de a promova patrimoniul cultural al României prin organizarea unor evenimente (expoziții, festivaluri, simpozioane, etc) de către satul/comuna desemnată la finalul etapei de jurizare.
AFSR va derula în anul 2015 un program amplu și inovativ de evenimente pentru a sensibiliza opinia publica românească că satul românesc este un izvor de cultură, că România Valorilor, România adevărată este prezentă în mediul rural.
Anul trecut, comuna Ciocăneşti din județul Suceava a obţinut titlul de „Satul cultural al României”. Pe poziţia a doua s-a situat tot o comună din Bucovina, Poiana Stampei.
În finala pentru titlul de „Satul cultural al României”, pe lângă cele două comune din judeţul Suceava, s-au mai aflat comunele Cumpăna (judeţul Constanţa), care, după deliberare, a ocupat locul III, Izvoarele (judeţul Prahova) – locul IV şi Bezdead (judeţul Dâmboviţa) – locul V.
Depunerea candidaturilor se poate face până pe 27 februarie
Oricare comună din România poate candida la acest titlu cu condiţia de a organiza pe parcursul unui an minimum cinci evenimente culturale: expoziţii, festivaluri, concursuri etc. în domeniul culturii, artei populare, gastronomiei, turismului.
Depunerea candidaturilor va avea loc în perioada 2-27 februarie, iar evaluarea candidaturilor în intervalul 1-10 martie. În finala pentru titlul de „Satul cultural al României” vor intra cinci comune. Jurizarea și desemnarea titlului de „Satul cultural al României” va avea loc pe 13 martie, la Muzeul Ţăranului Român din București.
Dosarul candidaturii trebuie să cuprindă o scrisoare de intenţie a comunei privind candidatura, o scurtă descriere a comunei, programul cultural (propunerea pachetului cultural), minimum cinci evenimente descrise și însoţite de fotografii/video, recomandări și parteneriate (Consiliul Judeţean, muzee de etnografie, centre culturale, ONG-uri, societăţi comerciale, dacă există). Juriul va fi format din profesori universitari, studenţi, personal din ambasadele partenere AFSR: Ambasada Franţei, Delegaţia Wallonie – Bruxelles, alte persoane avizate. Dosarul de candidatură poate fi descărcat de pe link-ul - Click AICI!