Dorohoi News Logo

„Partidul beţivanilor” se pregăteşte de lansare. Vezi cine l-a înființat

Partidul betivanilor

Apar partide noi pe scena politică, după ce a trecut legea care permite înfiinţarea unei noi formaţiuni cu doar trei membri. Cel puţin asta vor românii, cu aspiraţii să devină politicieni la Bucureşti. Un bărbat spune chiar că vrea să fie coleg de partid cu soţia sa, iar numele formaţiunii să fie „Partidul beţivanilor".

Legea care permite formarea unui partid cu doar trei membri le-a dat românilor ocazia să viseze. Cea mai originală idee vine de la un client al unui bar din Craiova: „Partidul beţivanilor", potrivit România TV.

Însă, nu toţi privesc cu ochi buni această lege. „Prea multe partide! Ce partid o să fie ăla cu trei membri? Ăştia o să vină cu alte idei, doctrine, nu vedeţi cum sunt toţi? Nu ai încredere în niciunul", a declarat un localnic din Craiova.

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 6 mai, cu 290 voturi pentru, 5 împotrivă şi 20 de abţineri, proiectul de lege privind partidele politice, stabilind posibilitatea înfiinţării unui partid cu trei membri fondatori şi eliminând criteriul teritorial.

Deputatul PSD Gabriela Podașcă a spus că PSD susţine acest proiect, fiind una dintre cele "mai curajoase legi" şi va duce la o creştere a interesului oamenilor pentru politică, la o mai bună comunicare cu cetăţenii.

Deputatul UDMR Marton Arpad a arătat că Uniunea susţine acest proiect, fiind de accord cu ideile de bază ale acestei legi, dar consideră că problema este că, în corelare cu celelate legi, partidele mici vor dispărea la primele alegeri parlamentare şi locale.

Deputatul PNL Ionuţ Stroe a declarat că PNL susţine acest proiect care "reflectă realităţile sociale şi valrofică principiul constituţional al pluralismului, aduce o competiţie mai corectă şi transparentă".

Proiectul prevede posibilitatea înfiinţării unui partid cu trei membri, astfel că lista semnăturilor de susţinere va cuprinde cel puţin trei membri fondatori, faţă de 25.000 de membri fondatori (domiciliaţi în cel puţin 18 din judeţele ţării şi municipiul Bucureşti, dar nu mai puţin de 700 de persoane pentru fiecare dintre aceste judeţe, aşa cum prevedea legea în vigoare).

Prevederile creează posibilitatea de a înfiinţa partide locale, independent de diviziunea adminstrativ-teritorială existentă, reduce numărul de semnături necesare pentru înscrierea în alegeri, pentru toate tipurile de alegeri.

Printre modificările aduse de propunerea legislativă se mai află eliminarea codului numeric pesonal (CNP-ului) din lista semnăturilor de susţinere a membrilor fondatori.

Senatul a adoptat proiectul în 22 aprilie, iar Camera Deputaţilor este for decizional. Sursa: romaniatv.net

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Click” - „Îmi place”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook.



 

national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web