Conducerea Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor, reclama riscurile pe care le prezinta centralele de apartament, principalele cauze fiind absenta verificarilor tehnice si a unei centralizari a acestora.
Costel Stanciu, presedintele Asociatiei pentru Protecta Consumatorilor (APC) din Romania, sustine ca centralele de apartament sunt "mici bombe cu ceas in blocurile de locuinte", scrie bzi.ro.
„10 ani este durata de viata a unei centrale de apartament, dar multi posesori nu cunosc acest lucru si de aici apar fel de fel de accidente. Oricum, cei care au centrale de apartament sunt obligati prin lege sa faca revizia la doi ani, iar firmele care ii au in baza de date ar trebui sa sesizeze Inspectia de Stat pentru Controlul Instalatiilor. Din pacate, nu exista un control din partea institutiilor statului care sa centralizeze datele referitoare la revizii. In momentul in care o parte din locatari au centrale de apartament si altii au sistem centralizat, se creeaza un dezechilibru in blocul respectiv. Anumite tevi care transporta agentul termic dintr-un apartament in altul se colmateaza si intrerupe furnizarea acestuia. Am avut foarte multe sesizari in care oamenii au reclamat ca au in apartament tevi reci. Odata ce asociatia de proprietari a fost de acord ca anumiti locatari sa treaca la incalzire prin centrala proprie, este greu sa revii cu alta masura de interzicere. Cea mai buna solutie ar fi ca asociatia sa nu mai aprobe instalarea centralelor de apartament", a declarat Costel Stanciu, presedintele APC Romania.
„Se incalca legea”
Petru Olariu, vicepresedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari „Habitat", spune ca centralele de apartament creeaza scandaluri monstruoase intre locatari. Mai mult, sustine acesta, multe dintre centrale sunt montate incorect.
„Este vorba de doua legi: Legea energiei termice si Legea gazelor. Conform primei legi, nu poti sa montezi centrala in bloc daca nu exista vreuna montata in 2007 si, conform celei de-a doua, sunt interesati sa aiba clienti. Si atunci nu mai respecta Legea energiei mergand la distribuitorul de agent termic sa ceara aprobarea, se duc direct la gaze, se racordeaza si nimeni nu le face nimic. Legea energiei spune in ce conditii te poti debransa de la distribuitorul de agent termic si una dintre conditii este sa existe montata legal pe scara o centrala termica inainte de 2007. Numai ca nu se respecta. Iar primariile sunt cele care ar trebui sa ia masuri", a declarat Petru Olariu. Sursa: romaniatv.net