Dorohoi News Logo

Legea vaccinării. Ce riscă părinţii şi medicii care sunt împotriva imunizării copiilor

vaccin copii

Astfel, Ministerul Sănătăţii vrea să oblige părinţii să-şi vaccineze copiii. În lipsa unei adeverinţe care să ateste vaccinarea, copiii nu vor putea să fie înscrişi în mediul de şcolarizare - creşă, grădiniţă sau şcoală. Totodată, se au în vedere şi amenzi pentru părinţii care nu au aceste avize care să ateste vaccinarea, dar care îşi duc copiii în comunitate.

De altfel, medicii şi asistenţii trebuie să susţină vaccinarea copiilor, iar dacă sunt împotriva imunizării, riscă să piardă dreptul de liberă practică, potrivit aceluiaşi proiect.

„Proiectul Legii vaccinării este finalizat din punct de vedere tehnic şi va fi suspus dezbaterii publice. În proiect sunt şi sancţiuni pentru părinţii care refuză în mod repetat accesul copiilor la vaccinare. Ne preocupă foarte mult atitudinea personalului medical care trebuie să susţină vaccinarea. Pentru cei care se manifestă împotrivă, vom discuta cu Colegiul Medicilor şi cu Ordinul Asistenţilor. S-ar putea să piardă dreptul de liberă practică. Noua lege va asigura accesul continuu la acest vaccin, accesul la informaţie de bună calitate, pentru toţi profesioniştii din sănătate", a declarat Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Potrivit acestuia, va exista o categorie de copii care nu va fi imunizată.

„Copiii care vor avea recomandări medicale din partea unei comisii de specialitate ca să nu fie vaccinaţi, nu vor fi. Persoanele care refuză vaccinarea sunt atât persoane cu educaţie, dar şi cele fără. Vorbim de extreme", a mai spus Rafila.

Deocamdată, autorităţile nu ştiu ce sancţiuni vor da dacă părinţii nu-şi imunizează copiii. În Slovacia, de exemplu, părinţii sunt amendaţi cu 200 de euro dacă nu-şi vaccinează copiii. În Cehia, amenda este de 280 de euro. Legea franceză prevede chiar închisoare pentru părinţi şi amenzi până la 30.000 de euro.

„Este esenţial să înţelegi riscurile dacă nu te vaccinezi, care sunt beneficiile dacă te vaccinezi. Să înţelegi că poţi distruge sănătatea copilului tău şi apoi pe a celor din jur. Practic, vaccinarea fiind o normă socială, care se impune ca o activitate de siguranţă naţională. Nu cred că ar trebui discutată oportunitatea vaccinării atâta timp cât speciliştii o recomandă pe bază de dovezi ştiinţifice foarte sigure", spune Valeria Herdea, doctor în cadrul Asociaţiei de Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie, citată de mediafax.ro.

Potrivit medicului, printre copiii care rămân nevaccinaţi sunt şi cei ai căror părinţi lucrează în străinătate.

„Sunt şi copii care rămân nevaccinaţi, mai ales transfrontalierii, ai căror părinţi lurează în străinătate. Mai sunt părinţi care, din păcate, nu îi aduc pe copii la timp, la vaccinare şi părinţii nehotărâţi care amână. Lipsa vaccinului este şi ea o problemă, este adevărat. Acest lucru poate să scadă încrederea populaţiei în vaccinare. Campania de informare este în derulare. Dar medicii care fac propagandă împotriva vaccinării trebuie sancţionaţi", a adăugat Valeria Herdea.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă ca 95% din populaţia unei ţări să fie vaccinată. Dar din ce în ce mai mulţi români decid să nu-şi mai imunizeze copiii. De exemplu, rata de vaccinare împotriva difteriei, oreionului sau rubeolei a scăzut până la sub 80% pentru unele zone din ţară.

Schema de vaccinare naţională prevede ca bebeluşii să fie imunizaţi din prima zi de viaţă până la 14 ani. Primul vaccin, cel împotriva hepatitei B, se face în primele 24 de ore, iar ultimul, vaccinul diftero-tetanic, la 14 ani. Vaccinul hexavalent, cel care conţine tulpini pentru una dintre formele de meningită bacteriană se face la 2, 4 şi 11 luni. Sursa: Realitatea.net

national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web