Dorohoi News Logo

O noua eruptie solara ameninta Terra

solar storm

Expertii NASA avertizeaza in legatura cu o noua eruptie solara in perioada 8-11 decembrie, care ar putea avea consecinte grave asupra Pamantului, intrucat este posibil ca aceasta sa afecteze campul magnetic al Terrei.
   Potrivit Cybersecurity.ru, sonda spatiala Solar Dynamics Observatory a monitorizat o serie de eruptii intense pe suprafata Soarelui in ultimele trei zile.
   Referitor la noua furtuna solara din data de 9 decembrie, savantii spun ca aceasta ar putea fi mai puternica decat cea din 4 decembrie si va provoca perturbari magnetice pe scara larga pe Pamant. Furtuna solara care a avut loc luni nu a fost indreptata spre Pamant, deci nu a putut provoca daune aparatelor orbitale. Un lucru bun, mai ales ca proiectul NASA, "Solar Shield", nu a fost pus in aplicare inca, informeaza popsci.com.
   Acest lucru inseamna ca, in zilele respective, persoanele sensibile la vreme pot prezenta o deteriorare semnificativa a starii lor de sanatate, fiind  posibila  dereglarea bioritmului corpului, cresterea numarului de accidente si leziuni, potrivit Agerpres.
   Potrivit Realitatea.net, bolile cele mai dependente de activitatea solara sunt afectiunile cardiovasculare: boala coronariana, hiper- sau hipotensiunea arteriala. Sistemul imunitar al oamenilor reactioneaza diferit la furtunile magnetice. Daca la unii se observa o rezistenta mai scazuta la boli, la altii, prin contrast, se simte o explozie brusca de energie, o imbunatatire a starii de spirit si mai multa eficienta.
   Furtunile magnetice cauzate de exploziile solare puternice pot afecta nu doar satelitii plasati pe orbite inalte, ci si retelele electrice de la sol, conductele de petrol si gaze naturale si pot perturba serios sistemele de telecomunicatii.
   Potrivit 9AM, In timpul unei eruptii solare, o cantitate uriasa de energie care se afla in cromosfera si coroana Soarelui este eliberata instantaneu. Materia este proiectata la viteza foarte mare in spatiul interplanetar. Fenomenul este insotit de o emisie de raze X, de unde radio si, in cazul eruptiilor mai puternice, de lumina vizibila. Cand ajung in apropierea Pamantului si intra in atmosfera, in special deasupra regiunii polului nord, particulele creeaza aurore polare. De asemenea, ele perturba propagarea undelor radio in jurul globului, afectand retelele de distributie a electricitatii.
   Frecventa si intensitatea fenomenelor variaza cu o perioada de circa 11 ani, in acest timp numarul petelor solare inregistrand un minimum si un maximum. Activitatea solara este influentata si de magnetism si de rotatia Soarelui. (DorohoiNews.ro)
 

national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web