Doi dintre cei trei cetățeni care s-au prezentat la Poliţie sunt din Beiuș iar cel de-al treilea a depus bancnota la Oradea. În toate cazurile bancnotele falsificate au fost cele de 10 lei. Poliţiştii din cadrul Brigării de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea fac cercetări în aceste cazuri pentru a afla provenienţa banilor. Autorităţile atrag atenţia cetățenilor să fie atenţi la bancnotele primite şi să ţină cont de elementele de siguranţă care apar pe cele veritabile.
Dacă în trecut falsurile erau uşor de depistat, bancnotele fiind realizate rudimentar, în ultimii ani infractorii au ajuns să foloseasca material plastic, iar imprimările sunt mult mai bine realizate. Bancnotele româneşti au mai multe elemente de securitate ce pot fi verificate. De la gravura în relief la fanta transparentă de securitate. Filigranul, spre exemplu, este constituit din două componente poziţionate în stânga aversului, pe zona neimprimată: portretul personalităţii de pe bancnotă şi emblema BNR. Filigranul este vizibil când bancnota este luminată din partea opusă privitorului.
Toate bancnotele româneşti au, în zona centrală, un fir ce devine vizibil când bancnota este luminată din partea opusă privitorului. Toate bancnotele în circulaţie au imprimată pe revers, în partea dreaptă, o banda verticală de culoare transparent aurie care are înscrisă, pe verticală, de şapte ori, valoarea nominala. Pe avers şi pe revers există zone imprimate cu caractere foarte mici, sub 1 mm înălţime, ce se pot vedea cu ajutorul unei lupe.
Seria bancnotelor româneşti în circulaţie este formată din trei cifre şi o literă, iar numărul din şapte cifre. Numărul fiecărei bancnote este unic. Seria şi numărul tipărite cu cerneală neagră, pe verticală, în stânga, se văd de culoare verde, iar seria şi numărul imprimate cu cerneală roşie, cu caractere de înălţime crescătoare, pe orizontală în dreapta, se văd de culoare portocalie în lumină ultravioletă. Bancnotele de 10 lei, 50 lei, 100 lei, 200 lei şi 500 lei au un element de design de pe aversul bancnotei imprimat cu cerneală de culoare aurie.
Bancnotele de 10 lei emisiunea 2005, 50 lei, 100 lei, 200 lei şi 500 lei au imprimate în relief principalele elemente de design, pe ambele feţe. Imaginea latentă nu este percepută la examinarea directă, dar devine vizibilă când bancnota este privită razant. Pe bancnotele de 10 lei emisiunea 2005, 50 lei, 100 lei, 200 lei şi 500 lei, imaginea latentă este constituită din iniţialele „BNR”.
Bancnotele de 50 lei, 100 lei, 200 lei şi 500 lei au, în zona elementului floral pe avers, înscrisă valoarea nominală prin perforaţii foarte fine. Acestea devin vizibile numai când bancnota este luminată din partea opusă privitorului. De asemenea, bancnotele de 50 lei, 100 lei, 200 lei şi 500 lei au, pe avers, în partea stânga jos, elemente imprimate cu cerneală care îşi schimbă culoarea din auriu în verde, în funcţie de unghiul din care este privită. Sursa: Vocea Transilvaniei