Dorohoi News Logo

Legea Exproprierilor: Statul te arunca afara din casa

Camera-deputatilor

Cum te-ai putea simti trezindu-te intr-o dimineata cu un functionar public la usa, a carui menire este sa te anunte ca ai treizeci de zile la dispozitie sa iti parasesti casa in care ai locuit o viata intreaga?
   Raspunsul nu poate fi imbucurator, mai ales atunci cand te gandesti ca va trebui sa colaborezi cu statul si cu birocratia care ii sta la baza. Te poti impotrivi? Poti sa spui ca nu pleci din casa, ca nu accepti sa iti vezi munca de o viata daramata de un buldozer? Daca pana acum puteai, de acum inainte statul roman s-a asigurat ca nu vei mai putea, scrie ziare.com.
   Legea Exproprierilor a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 853 din 20.12.2010. Legea vine sa sprijine obiectivele de interes national, judetean sau chiar local. Prin obiective se inteleg lucrari de executie pentru imbunatatirea infrastructurii rutiere, a metroului, infrastructurii aeroportuare, navale, feroviare.
   Mai mult decat atat, sunt considerate obiective si lucrarile ce tin de gospodarirea apelor si lucrari conexe hidrotehnice. Crearea sau modernizarea partiilor de schi, a statiunilor montane, dezvoltarea sporturilor de iarna sunt alte obiective care fundamenteaza prezenta lege. Lucrarile de dezvoltare a sistemelor de producere, transport si distributie a energiei electrice, a gazelor naturale si a lucrarilor miniere.
   Toate aceste obiective sunt considerate de utilitate publica la nivel national, la nivel judetean sau la nivel local. In oricare dintre cazuri, expropriatorul este statul roman, reprezentat de ministerele care beneficiaza de lucrarile de investitii pentru care sunt necesare exproprieri.
   Dar ce se intampla daca expropriatul refuza sa isi paraseasca locuinta? Legea nu face referire la sanctiuni aplicate in cazul nerespectarii ei, iar in cadrul Dispozitiilor Finale si Tranzitorii, legea face trimitere la Legea nr180/2002 privind regimul juridic al contraventiilor, la Codul Civil si Codul de Procedura Civila. Este posibil ca in Normele Metodologice care vor aparea in ianuarie 2011 sa apara si explicatii clare legate de refuzul persoanelor de a-si parasi locuintele.
   Exproprierea va decurge urmarind patru pasi principali. Primul pas il reprezinta aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru lucrari, aprobari emise de catre administratiile publice, de consiliile judetene sau locale.
   In aceasta etapa este stabilit "coridorul de expropriere". Studiul de fezabilitate va determina locatia lucrarilor si numarul de imobile care stau in calea proiectului.
   Al doilea pas este despagubirea proprietarilor. La inceputul articolului, cu putin sarcasm, mentionam functionarul public aparut la usa expropriatului. Ei bine, nu este chiar asa.
   A trimite o persoana pentru a emite aceste notificari personal este probabil considerat un cost inutil, astfel ca legea prevede notificarea scrisa, prin posta!
   In termen de 30 de zile de la data primirii notificarii, proprietarul are obligatia de a se prezenta la administratia publica ce i-a trimis notificarea pentru a fi stabilita "justa despagubire".
   Urmatorii doi pasi sunt reprezentati de transferul dreptului de proprietate si finalizarea procedurilor de expropriere. Aici se specifica faptul ca exproprierea reprezinta titlu executoriu pentru expropriati, ceea ce inseamna ca sunt obligati prin ordin judecatoresc la eliberarea, parasirea si predarea imobilelor care fac obiectul exproprierii. (DorohoiNews.ro)
 

national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web