Centrul de Advocacy și Drepturile Omului - CADO cu sprijinul Agenției Naționale pentru Romi și Instutuțiilor Prefectului din județele Suceava, Botoșani, Neamț, Iași și Vaslui lansează Centrul de Asistență Juridică pentru elevii și părinții elevilor victime ale segreagării școlare cauzate de discriminarea pe criterii entice. Centrul de Asistență Juridică poate fi apelat gratuit la numărul 0800 811 811, de luni până vineri, între orele 12:00 – 16:00.
Segregarea școlară este ilegală în România!
Legislația din România interzice orice formă de segregare școlară a copiilor romi încă din anul 2007. Dacă elevul este pus în ultima bancă pentru că este rom, dacă nu este acceptat la școală pentru că este rom, dacă învață într-o clasă sau o școală exclusiv romă, încurajăm părinții să utilizeze legea în interesul copiilor lor și să sune gratuit la numărul 0800 811 811.
Servicile oferite de Centrul de Asistență Juridică
Serviciile gratuite oferite fac mai ușor accesul victimelor segregării la autoritățile abilitate să intervină în situații de segregare școlară. Centrul de Asistență Juridică oferă suport în:
- medierea conflictelor
- realizarea plângerilor către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării
- realizarea plângerilor către instanța de judecată
- reprezentarea victimelor
Pentru a ajunge cât mai aproape de comunitățile din Regiunea Nord-Est (Moldova), echipa CADO organizează o serie de cinci întâlniri locale de promovare a Centrului de Asistență Juridică.
15 ian., ora 12:00 – Instituția Prefectului jud. Suceava
18 ian., ora 12:00 – Instituția Prefectului jud. Botoșani
19 ian., ora 13:00 – Instituția Prefectului jud. Neamț
20 ian., ora 13:00 – Instituția Prefectului jud. Iași
21 ian., ora 10:00 – Instituția Prefectului jud. Vaslui
Centrul de Asistență Juridică pentru victimele segregării școlare este realizat în cadrul proiectului “Școală pentru toți copiii”. Proiectul este derulat de Centrul de Advocacy și Drepturile Omului și Centrul de Resurse pentru participare publică în perioada aprilie 2015 – aprilie 2016.
Strategia de intervenție presupune crearea primului sistem integrat de monitorizare a segregării școlare în județele Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui, în colaborare cu cinci organizații locale; dezvoltarea primei hărți interactive online privind segregarea școlară în regiunea Nord-Est și deschiderea primului Centru de Asistență Juridică pentru victimele segregării școlare din România.