Riscul pentru sănătate reprezentat de un anumit aliment ar putea fi reprezentat pe ambalaj exact ca şi cel seismic ridicat de pe clădiri: printr-o bulină roşie. Senatorul PDL Dumitru Florian Staicu a iniţiat un proiect de lege potrivit căruia pe ambalajele alimentelor ar urma să fie aplicate buline colorate care să arate cât de sănătoase sunt.
Astfel, anunţă MEDIAFAX, bulina verde va fi lipită pe alimentele sănătoase, care pot fi consumate zilnic, fără riscuri, bulina portocalie pe cele din care trebuie să mănânci cu moderaţie, iar bulina roşie pe produsele care conţin substanţe sau aditivi alimentari care pot avea efecte dăunătoare asupra sănătăţii. Aceasta deoarece, explică ANTENA3, ingredientele din produsele alimentare au denumiri pe care puţini consumatori le cunosc iar oamenii, chiar şi cei care se uită pe etichete, nu ştiu cât de mult dăunează astfel de produse sănătăţii.
Sorin Minea, preşedintele Romalimenta (Federaţia Patronală Română din Industria Alimentară), citat de COTIDIANUL a criticat iniţiativa legislativă despre care susţine că nu va putea trece şi de Comisia Europeană. Pe de altă parte preşedintele Institutului de Cercetări Alimentare, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, ar vrea buline colorate pe alimente, cu condiţia ca acestea să fie aplicate corect.
GÂNDUL aminteşte că au mai existat în România iniţiative legislative direcţionate împotriva alimentelor considerate nesănătoase. Cea mai vizibilă dintre ele a fost propunerea ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, care a anunţat la începutul anului că va taxa suplimentar produsele cu un conţinut ridicat de grăsimi, sare, zahăr sau aditivi alimentari. A urmat o lungă şi aprinsă dezbatere publică, iar propunerea nu a fost pusă în practică nici până astăzi. Deocamdată, noul proiectul legislativ se află în Senat, anunţă EVENIMENTUL ZILEI, iar dacă va fi adoptat va intra în vigoare în 60 de zile după publicarea în Monitorul Oficial. (DorohoiNews.ro)