Dorohoi News Logo

„Toţi oamenii preşedintelui” se toarnă la DNA. „Blonda supremă” a picat prima!

oamenii-presedintelui-se-toarna

Fostul premier Emil Boc a dat, ieri, cu subsemnatul în faţa procurorilor DNA într-un dosar privind despăgubirile ilegale acordate de ANRP. Audiat ca martor într-un nou caz instrumentat de DNA privind modul în care au fost numiti în funcţie membri ai ANRP, primarul din Cluj este ultimul nume mare din camarila fostului preşedinte Traian Băsescu care ajunge să dea raportul la DNA. Săptămâna trecută a trecut prin Ştirbei Vodă şi fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu.

„Am fost invitat în calitate de martor, într-un dosar de cercetare penală. Nu ştiu despre ce este vorba”, s-a eschivat Emil Boc la intrarea în sediul DNA. “Invitaţia” ar fi fost făcută, spun surse judiciare, într-un nou dosar ce vizează procedura prin care au fost numiţi în funcţie membri ai ANRP.

„Vă aştept la Cluj la meciul România-Spania, la meciul Simonei Halep cu Angelique Kerber şi la Untold la vară”, a declarat Boc după ce a dat ochii cu procurorii. Alt fost PDL-ist cu nume, Cătălin Predoiu, a fost audiat şi el la DNA nu mai departe de săptămâna trecută, într-un caz identic. Fostul ministru al Justiţiei a dat declaraţii într-un dosar legat de despăgubirile ilegale acordate de ANRP. Surse judiciare au dezvăluit că procurorii l-au întrebat pe Cătălin Predoiu despre modul în care fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, a fost numită în Comisia pentru Stabilirea Despăgubirilor de la ANRP. Pe vremea când era ministru al Justiţiei, Predoiu i-ar fi recomandat-o personal pe Alina Bica, pe atunci secretar de stat, premierului din acel moment, Emil Boc, pentru un loc în “comisia de făcut bani” din ANRP.

Un alt fost membru marcant al vechiului PDL, deputatul Ioan Oltean, este cercetat în prezent sub control judiciar într-un dosar în care este acuzat că ar fi primit 600.000 de euro mită din partea omului de afaceri Mihai Rotaru, acţionarul CS Universitatea Craiova, pentru a interveni la fostul preşedinte al ANRP, Crinuţa Dumitrean, în cazul unui teren supraevaluat cu peste 87 de milioane de lei. Mita ar fi fost dată, susţin anchetatorii, în anul 2010 în curtea unei biserici din Chitila.

Udrea a picat prima

Protejata lui Băsescu, Elena Udrea, este prima care a picat în plasa procurorilor DNA. “Blonda supremă” este trimisă în judecată în dosarul Gala Bute şi urmărită penal în alte trei dosare. În dosarul Microsoft, în cazul creditului de trei milioane de euro de la BRD şi în dosarul “băiatului deştept” din energie, Bogdan Buzăianu. Udrea a petrecut în spatele gratiilor aproape trei luni, iar capetele de acuzare par grave: trafic de influenţă, luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu şi tentativă de fraudare a fondurilor europene. Chiar şi aşa, pe 8 martie, Traian Băsescu o consideră pe Udrea “cea mai puternică femeie din România”, pentru că “rezistă la presiunile DNA”. În cazul Microsoft au picat şi alţi “sponsori” cu greutate ai fostului PDL. Fostul soţ al Elenei Udrea, Dorin Cocoş, şi fostul ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, au recunoscut la Curtea Supremă că o mare parte din cele 16 milioane de euro provenite din şpaga de la Microsoft a fost pompată în partid pentru campaniile electorale ale vechiului PDL. Implicat în acest dosar este şi fostul primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan. “Pinalti” nu şi-a recunoscut însă, decât parţial, faptele. Sentinţa în dosarul Microsoft este aşteptată pe 24 martie, însă procurorii DNA au cerut instanţei pedepse cu executare pentru cei inculpaţi.

Alţii după gratii

Alt om din anturajul lui Băsescu, fostul consilier Răzvan Murgeanu, a fost reţinut de DNA pentru trafic de influenţă şi luare de mită. Fost consilier de stat în Administraţia Prezidenţială, Murgeanu fusese viceprimar al Capitalei din partea PDL şi secretar de stat în ministerul Dezvoltării pe vremea Elenei Udrea. Potrivit DNA, Murgeanu ar fi primit 30.000 de euro mită de la o asociere de firme care a reabilitat blocuri în Sectorul 5. Anul trecut, fostul primar PDL al Sectorului 6, Cristian Poteraş, a fost condamnat definitiv la 8 ani de închisoare cu executare.

Traian Băsescu, fost preşedinte al României

„Sunt două femei puternice în România. Una se numeşte Laura Codruţa Kovesi, puternică pentru că este şefă de instituţie, extrem de puternică instituţia, şi Elena Udrea, care suportă presiunile instituţiei, rămânând totuşi demnă”. sursa: jurnalul.ro.

national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web