Dorohoi News Logo

Uluitor! Biserica ortodoxă interzice căsătoria între ortodocși și neortodocși

Biserica ortodoxă interzice căsătoria

La întâlnirea Întâistătătorilor din Bisericile Ortodoxe care a avut loc în perioada 16-27 iunie 2016 în Creta, şi la care a luat parte şi Patriarhul Daniel, s-a ajuns la concluzia că biserica ortodoxă interzice a căsătoriilor între ortodocşi şi ne-ortodocşi, iar căsătoria dintre ortodocși și ne-creștini este absolut interzisă.

Conform acriviei canonice adoptată de Marele Sinod Panortodox, căsătoriile mixte între ortodocși și ne-ortodocși sau ne-creștini sunt interzise.

Iată deciziile luate de membrii Sfântului Sinod Ortodox, care vin în completarea celor deja exitente:

Instituția familiei este amenințată astăzi de fenomenul secularizării precum și de relativismul moral. Biserica Ortodoxă învață despre sacralitatea căsătoriei ca fiind învățătura sa fundamentală și indiscutabilă. Unirea liberă dintre un bărbat și o femeie este o condiție indispensabilă.

În Biserica Ortodoxă, căsătoria este considerată cea mai veche instituție de drept divin, pentru că a fost instituită în același timp cu crearea primilor oameni, Adam și Eva (cf.Facerea 2, 23). Această unire era legată de la început nu numai de comuniunea spirituală a cuplului (bărbat și femeie), ci și de capacitatea de a asigura continuitatea vieții neamului omenesc. De aceea, căsătoria dintre un bărbat și o femeie, binecuvântată în Rai, a devenit o Sfântă Taină menționată în Noul Testament, atunci când Hristos a săvârșit „primul Său semn”, schimbând apa în vin la nunta din Cana Galileii, descoperind astfel slava Sa (cf. Ioan 2, 11). Taina unirii indisolubile dintre un bărbat și o femeie este chipul unirii dintre Hristos și Biserică (cf. Efeseni 5, 32).

Impedimente la căsătorie şi aplicarea iconomiei

În legătură cu impedimentele la căsătorie din cauza înrudirii de sânge, înrudirii prin alianță sau prin adopție, precum și a înrudirii spirituale, sunt valabile toate prescripțiile sfintelor canoane (canoanele 53 și 54 ale Sinodului Ecumenic Quinisext) și cele ale practicii bisericești care derivă din ele. Practica aplicată în prezent de Bisericile Ortodoxe Autocefale locale este definită şi descrisă de Statutul fiecăreia și prin deciziile lor sinodale referitoare la acest subiect.

Conform tradiției canonice ortodoxe, care condamnă categoric bigamia precum și a patra căsătorie, o căsătorie care nu este dizolvată irevocabil sau anulată, precum și a treia căsătorie preexistentă constituie impedimente absolute pentru încheierea unei căsătorii;

Potrivit sfintelor canoane (canonul 16 al Sinodului 4 Ecumenic și canonul 44 al Sinodului Quinisext), conformacriviei, oficierea căsătoriei după depunerea voturilor monahale este strict interzisă;

Preoția prin sine nu constituie un impediment, însă, conform tradiţiei canonice existente (canonul 3 al Sinodului Quinisext), este interzisă încheierea căsătoriei după hirotonie;

Cu privire la căsătoriile mixte între ortodocși și ne-ortodocși sau ne-creștini, s-a hotărât:

Căsătoria între ortodocși și ne-ortodocși este interzisă conformacrivieicanonice (canonul 72 al Sinodului Quinisext).

La aplicarea tradiției bisericești cu privire la impedimentele la căsătorie, practica bisericească trebuie să țină cont, în egală măsură, de prescripțiile legislației civile cu privire la acest subiect, fără să depășească limitele iconomiei bisericești.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, a declarat într-o intervenţie telefonică la B1 Tv, că o căsătorie este totuşi posibilă cu acordul bisericii, cu aprobarea episcopului.

„Căsătoria între ortodocşi şi ne-ortodocşi este interzisă dar Biserica are îngăduinţă. Prin iconomie se permite acest lucru. Există o condiţie. Copii rezultaţi din căsătorie să fie botezaţi ortodocşi", a spus Bănescu. Sursa: evz.ro

national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web