Dorohoi News Logo

Eclipsă de lună în această seară. La ce oră trebuie să te uiţi la cer

eclipsa-de-luna

Vineri, 16 septembrie 2016, românii vor putea fi martorii unui fenomen astronomic deosebit. O eclipsă de lună în penumbră va fi observabilă de pe teritoriul ţării noastre între orele 21:56 şi 23:55.

Eclipsa de Lună din 16 septembrie 2016 debutează la ora 19.56, atinge momentul de maxim la 21.56 și sfârșește la ora 23.55. La momentul de start – când penumbra Terrei va începe se atingă suprafața Lunii, aceasta se va afla la o altitudine de numai câteva grade deasupra liniei orizontului și observarea acestui moment presupune absența obstacolelor fizice în direcția Est. Eclipsă de lună în penumbră va fi observabilă de pe teritoriul ţării noastre între orele 21:56 şi 23:55.

La momentul de maxim, Luna se va afla la o altitudine de 21,5 grade, iar la momentul de sfârșit al eclipsei – la o altitudine de 35,6 grade.

În seara de 16 septembrie (vineri), la doar 30 de minute după ce Luna răsare la București, se va produce o eclipsă de Lună prin penumbră. Eclipsa începe la ora 19:54 și se termină la 23:54, timp în care Luna va străbate penumbra Pământului.

Cele mai spectaculoase eclipse de Lună sunt cele în care Luna intră total în umbra planetei noastre, momente când culoarea discului se modifică de la strălucirea normală la cărămiziu-roșu, scrie astro-urseanu.ro.

La eclipsa din 16 septembrie Luna nu va intra în umbra Pământului, ci în penumbră, ceea ce înseamnă că discul său nu se va întuneca prea mult. Chiar dacă nu vom avea o Lună întunecată (roșie sau cărămizie) tot vom putea vedea, în preajma maximului eclipsei, cum partea de sus a discului selenar va fi mai închisă la culoare decât partea de jos.

Luna va răsări cu puțin timp înainte de începutul eclipsei, dar intrarea în penumbră nu va fi vizibilă imediat. La ora 20 Luna se va afla foarte jos față de orizont, la numai 5 grade, fiind vizibilă la linia orizontului estic. La răsărit Luna va prea mare și va avea o nuanță gălbuie, totul datorat atmosferei terestre și nu eclipsei.

Pe măsură ce trece timpul, Luna se ridică pe cer, în momentul maximului eclipsei aflându-se de cinci ori mai sus pe cer decât la începutul ei, înspre sud est. Acesta este momentul când vom putea vedea ușor diferența de nuanță și strălucire dintre partea de sus și partea de jos a discului.

Aspectul Lunii va reveni la normal (Lună strălucitoare în faza de Lună Plină) după ce se produce maximul eclipsei, în același timp în care aceasta se ridică pe cer. Eclipsa se termină la ora 23:54.

Următoarea eclipsă de Lună vizibilă din România se produce în noaptea de 11 spre 12 februarie 2017.

national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web