Dorohoi News Logo

În următoarele săptămâni vor fi făcute modificări în legislaţia privind urbanismul

modificări în legislaţia privind urbanismul

Vicepremierul Vasile Dîncu, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a anunţat că în următoarele săptămâni vor fi făcute modificări în privinţa legislaţiei legate de urbanism şi planificarea teritoriului. „În ceea ce priveşte administraţia locală, cred că într-o săptămână sau două o să vedeţi câteva modificări în ceea ce priveşte Legea 350 şi 50, care sunt legate de urbanism şi planificarea teritoriului, unde modificăm unele elemente care ţin de angajarea specialiştilor în urbanism, de exemplu, sau a arhitecţilor".

„Una dintre modificări este legată de posibilitatea ca mai multe localităţi (...) rurale, de exemplu, sau un oraş mai mic, o zonă, să poată să partajeze un asemenea post, să plătească mai bine un post de arhitect (...), pentru că înainte legea nu-ţi permitea", a declarat Dîncu, la conferinţa "Oraşul meu în Europa noastră", organizată la Bucureşti, întrebat care este strategia pe care Guvernul o are în vedere pentru a li se permite autorităţilor locale să angajeze specialişti în domeniul urbanismului.

Vicepremierul Dîncu a mai spus că este o problemă lipsa specialiştilor în acest domeniu, la nivelul autorităţilor locale. „Este una dintre problemele cu care ne confruntăm. În mai multe rânduri, am discutat cu domnul ministru al Fondurilor Europene, cu domnul Ghinea, şi cu domnul ministru al Muncii, Dragoş Pîslaru, pentru a construi nişte programe integrate în ceea ce priveşte formarea în aceste domenii, parteneriate cu universităţile, cu Academia. (...) După ce m-am întâlnit cu câţiva primari (...), m-am întâlnit cu mai mulţi rectori (...) şi i-am întrebat să vedem câte mastere, de exemplu, avem în dezvoltare urbană şi în planificare şi să vedem ce capacităţi au facultăţile de urbanism şi cele (...) de arhitectură şi construcţii. Am observat că în acest moment nu stăm foarte bine în acest domeniu", a spus Dîncu. Acesta a precizat că se lucrează şi la un nou Cod al urbanismului. "Lucrăm la un nou Cod al urbanismului. (...) Împreună cu societatea civilă, am declanşat acest proiect, în care să adunăm toată legislaţia în această direcţie", a precizat Dîncu.

Totodată, vicepremierul Dîncu a vorbit despre necesitatea dezvoltării parteneriatelor între autorităţile locale şi ONG-uri. "Cred că parteneriatul pe care autorităţile locale îl pot face cu ONG-urile este un lucru care va schimba România în viitor şi eu cred în asemenea iniţiative, dar nu se pot transmite de sus în jos, mai degrabă de jos în sus", a spus Dîncu.

Acesta a precizat că, dacă administraţia locală va face parteneriate cu ONG-urile, atunci şi Guvernul se va putea implica mai mult. „Eu cred că acolo unde administraţia locală va găsi cu cale să facă parteneriate cu ONG-urile, cu cei veniţi cu idei creative, cu idei inovative, atunci şi Guvernul va putea face mai mult pentru asta. (...) Vin unele organizaţii cu nişte idei fantastice, vin la Guvern (...) să primească un fel de acreditare. (...) Nu pot să-l sun pe primarul dintr-o localitate să-i spun: 'Te rog frumos să faci un proiect cu ONG-ul ăsta'. (...). La noi e trafic de interese, cred, sau de influenţă", a mai afirmat Dîncu. Sursa: administratie.ro

national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web