Dorohoi News Logo

Veste bună pentru micii agricultori, regim special de TVA din ianuarie 2017

Veste bună pentru micii agricultori

Micii agricultori care întâmpină dificultăți în aplicarea regimului normal de TVA vor putea opta, din ianuarie 2017, pentru un regim special de TVA, constând într-o cotă forfetară care va fi aplica gradual în următorii trei ani, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență, publicat de Ministerul Finanțelor.

Compensația în cotă forfetară va fi de 1% în 2017, 4% în 2018 și 8% în 2019. Practic, agricultorii nu deduc TVA pentru achiziții, dar nici nu colectează TVA pentru vânzări, indiferent de plafonul realizat. În schimb, primesc o compensație în cotă forfetară pentru acoperirea taxei aferente achizițiilor, astfel încât prețul produselor agricole/tariful serviciilor agricole să fie degrevate de taxă.

Ministerul Finanțelor precizează, în Nota de fundamentare, că există o directivă europeană care permite statelor membre să aplice un regim forfetar pentru micii agricultori, iar țările pot stabilit chiar o cotă zero, care însă nu poate fi utilizată dacă taxa aferentă intrărilor nu este neglijabilă.

„Pe baza statisticilor macroeconomice pe trei ani anteriori, realizate asupra producătorilor agricoli care vor putea aplica regimul special, și ținând cont de modificările cotei de TVA, a rezultat un procent de compensare în cotă forfetară de 8%. Având în vedere necesitatea încadrării în ținta de deficit bugetar pentru anul 2017, se propune acordarea graduală a compensației în cotă forfetară, pe baza unui procent de compensare de 1% în anul 2017, 4% în 2018 și 8% în anul 2019", precizează Ministerul Finanțelor, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, regimul special este opțional, aceștia putând opta pentru a aplica regimul normal de TVA.

Agricultorii care aplică regimul special vor fi înscriși într-un registru special, iar beneficiarii acestora vor avea obligația de a menționa achizițiile efectuate de la agricultori într-o evidență distinctă. Cei care în prezent sunt înregistrați în scopuri de TVA pot renunța în favoarea aplicării regimului special pentru agricultori.

„Regimul special pentru agricultori îi degrevează pe aceștia de cele mai multe sarcini administrative, cum ar fi: ținerea de evidențe, depunerea decontului de TVA, cu excepția emiterii de facturi și a sarcinilor care derivă din efectuarea de operațiuni intracomunitare, pentru care Directiva TVA impune luarea tuturor măsurilor pentru asigurarea funcționării corecte a regimului tranzitoriu la nivelul Uniunii Europene", subliniază ministerul de resort.

În categoria micilor agricultori intră persoanele fizice, întreprinderile individuale sau întreprinderile familiale.

În ceea ce privește persoanele care își redobândesc codul de TVA, Ministerul Finanțelor vizează asigurarea unui tratament fiscal echitabil prin repunerea în drepturi atât a acestora, cât și a beneficiarilor care au efectuat achiziții de bunuri/servicii în perioada anulării codului de TVA.

„În plus, pentru reducerea sarcinilor administrative ale contribuabililor care realizează operațiuni intracomunitare se elimină Registrul Operatorilor Intracomunitari (ROI). Totodată, declarațiile informative 392A, 392B și 393 se suspendă până la data de 31 decembrie 2019", spune MFP.

national
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web