Statele membre ale Uniunii Europene au aprobat joi principiul ridicării vizelor de scurtă durată pentru cetăţenii ucraineni, după măsura similară decisă luna trecută pentru georgieni, informează AFP şi Reuters, citând un comunicat oficial de la Bruxelles.
UEAmbele decizii vor putea fi însă puse în aplicare numai după aprobarea lor de către Parlamentul European şi după ce UE va adopta un nou mecanism, cunoscut drept ‘frâna de urgenţă’, cerut mai ales de Franţa şi de Germania şi care permite suspendarea rapidă a scutirii de vize.
„Sunt încântat că decizia noastră poate trimite un mesaj pozitiv înaintea summitului UE-Ucraina de la 24 noiembrie”, a anunţat Peter Javorcik, reprezentantul permanent la UE al Slovaciei, a cărui ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE.
Comisia Europeană a declarat în decembrie 2015 că Ucraina îndeplineşte toate criteriile pentru a beneficia de scutire de vize pentru cetăţeni săi, a amintit Consiliul UE, într-un comunicat.
Adoptarea măsurii a fost însă întârziată pe fondul crizei refugiaţilor.
În luna mai, Comisia Europeană a prezentat propuneri amendate, ţinând cont de îngrijorările statelor europene faţă de liberalizarea vizelor pentru un număr potenţial de peste 100 de milioane de persoane, cetăţeni ai Ucrainei, Georgiei, Kosovo, însă mai ales ai Turciei, chiar dacă aceasta din urmă nu respectă deocamdată toate criteriile UE.
Mecanismul, aflat încă în negociere între statele membre şi Parlamentul European, ar putea fi declanşat în situaţii precum un aflux de cetăţeni care ar rămâne în UE după expirarea vizei.
Scutirea de vize ar mai putea fi suspendată şi dacă statul beneficiar nu îşi mai respectă angajamentele în privinţa readmisiei cetăţenilor săi sau a migranţilor ilegali care i-au tranzitat teritoriul înainte de a ajunge în UE, informează agerpres.ro.