Startul programului de asigurare obligatorie a locuintelor a fost dat oficial la data de 15 iulie 2010.
Presedintele PAID, Marius Bulugea, a explicat ca tot mai putini romani incheie polite de asigurare obligatorie a locuintelor, dupa ce Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a anuntat amanarea termenului de aplicare a amenzii. "Pana la finalul lunii ianuarie au fost incheiate aproximativ 450.000 de polite de asigurare obligatorie a locuintelor", a mentionat Bulugea.
Astfel, in prezent, ritmul de emitere a scazut la circa 1.000 de polite pe zi, de la un ritm mediu zilnic cuprins intre 8.000 si 10.000 de polite pe zi in decembrie, sustine Marius Bulugea.
Termenul-limita pana la care pot fi incheiate astfel de asigurari a fost stabilit la 15 iulie 2011, in caz contrar primariile urmand sa aplice amenzi cuprinse intre 100 si 500 lei. Termenul anuntat initial de autoritati urma sa expire la 15 ianuarie 2011.
"In aceste conditii, estimam ca aproximativ 8 - 10% dintre locuintele din Romania vor avea asigurare obligatorie in primul an de la emiterea primei polite, fata de 15 - 20% cat am estimat anterior, in conditiile in care a fost inregistrata o scadere semnificativa a vanzarilor zilnice. Multi romani au inteles ca aceasta asigurare nu mai este obligatorie, in conditiile in care a fost amanat termenul de plata a amenzii", a mai spus directorul general al PAID, scrie ziare.com.
Totodata, Bulugea sustine ca si modificarea legislatiei de la inceputul acestui an va conduce la o scadere a vanzarilor de polite obligatorii pentru locuinte. Astfel, persoanele care au incheiat o polita de asigurare facultativa a locuintei impotriva dezastrelor naturale trebuie sa incheie o polita de asigurare obligatorie numai la momentul expirarii valabilitatii politei facultative. (DorohoiNews.ro)