Liberalizarea totală a prețului de achiziție a gazelor din producția internă începand cu 1 aprilie 2017 declanșează un bulgăre de zăpadă care va duce la distrugerea sistemelor de încălzire centralizată, câte mai sunt. Cel puțin asta cred specialiștii.
O liberalizare totală a prețului la gaze naturale cu patru ani înainte de vreme va pune pe butuci orice discuție privind salvarea sistemelor centralizate de alimentare cu apă caldă și căldură, a declarat, miercuri, Iulian Iancu, președintele Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților.
Potrivit deputatului, țări precum Germania, Anglia și Franța folosesc, și la ora actuală, scheme de susținere a consumatorului casnic, iar România își propune să treacă la liberalizare 'subit, peste noapte', în condițiile în care Polonia are ca termen anul 2024.
„Suntem într-o situație de risc maxim... Noi am plecat de la 325 de sisteme centralizate de alimentare cu căldură și mai sunt azi 64, și, în permanență, pierderea de consumatori continuă. Suntem la momentul în care noi discutăm, în aceste zile, de liberalizarea totală a prețului la gaze naturale cu patru ani înainte de vreme și punem pe butuci orice discuție de acest fel pe care o facem noi astăzi, la nivelul autorităților locale, de a salva sistemele centralizate de alimentare cu apă caldă și căldură", a declarat Iancu.
Suntem noi o excepție în Uniunea Europeană?, întreabă Iancu. Polonia are termen anul 2024 de liberalizare. Germania, Anglia și Franța folosesc și astăzi scheme de susținere a consumatorului casnic. „Avem noi salariile de zece ori mai mari decât ale nemților și ne permitem să trecem la o liberalizare subită, peste noapte, a prețului la gazele naturale? Avem puse în funcțiune scheme și sisteme de funcționare ale unei piețe de gaze care să permită să intru pe platformă să aleg de la orice furnizor cantități de gaze? Nu am niciuna dintre aceste pârghii. Riscul este maxim", a mai susținut deputatul.